9314

Debat

De Belofte

Artikel 23 | Openbaar en bijzonder onderwijs

Koop tickets
9313

Debat

De Belofte

Artikel 23 | Openbaar en bijzonder onderwijs

Koop tickets
  • di 20-12
    20:00
    Theaterzaal
    € 7,50

Het debat is terug in Deventer! In samenwerking met De Balie presenteert MIMIK De Belofte: een serie debatten langs de lijnen van de Grondwet. 

Editie 5: In artikel 23 van onze grondwet is het recht opgenomen voor bijzonder onderwijs. Op die manier waarborgt onze overheid de toepassing van alternatieve visies op welke vorm van onderwijs het beste aansluit bij de behoeftes van de nieuwe generatie.

Desalniettemin trekt de onderwijsinspectie aan de bel. Het huidige onderwijsstelsel is volgens hen niet alleen toe aan reparatie maar aan een fundamentele renovatie. De maatschappelijke problemen die onze samenleving op scherp zetten - kansenongelijkheid, discriminatie, segregatie, radicalisering, individualisering en afnemende geestelijke gezondheid – schijnen als gevolg van ons huidige educatieve systeem alleen maar te worden aangewakkerd.

Bijzonder onderwijs speelt hierin een aanzienlijke rol. Door de verzuiling van het onderwijsaanbod in privé, speciaal, religieus en vrij onderwijs worden kinderen op naar binnen gekeerde instellingen tot wasdom gebracht. En met de komst van de Renaissance school is de keuze voor onderwijs zelfs tot politieke keuze verworden.

In dit licht organiseert De Belofte een avond over onderwijs. We stellen onszelf een pittige gewetensvraag: heeft het grondrecht op bijzonder onderwijs haar doel voorbijgestreefd? Is er een renovatie van het openbaar onderwijs te bedenken die de noodzaak voor bijzonder onderwijs opheft? Met andere woorden: wordt het tijd om het grondrecht op bijzonder onderwijs af te schaffen?

Lees hier meer over De Belofte.

 

 

Ook interessant voor jou

Sneak Preview
di 06-12

Sneak Preview