Deventer Dansdagen

Deventer Dansdagen

Zondag 8 november 2020

Helaas gaan de voorstellingen voor De Deventer Dansdagen niet door. i.v.m. de maatregelen. Heb je een kaart gekocht? Je ontvangt zo snel mogelijk bericht.

Via PICL kun je 2 dansfilms online thuis bekijken! Zo hoef je geen films te missen en leuk om te weten, met de aankoop van deze films steun je ons, de filmmakers en de distributeurs.

Bekijk Ema via Picl

Bekijk Cunningham via Picl

De Deventer Dansdagen, sinds 2006, zijn inmiddels een begrip geworden in Deventer. Naast de samenwerking tussen professionals en amateurdansers is het creëren van presentatiemogelijkheden een belangrijke doelstelling. Zondag 8 november is het zover, de Deventer Dansfilmdag, een dag vol dansfilms.

Hieronder staan alle films die op deze dag draaien in MIMIK!

Daymohk

Regisseur Masha Novikova (Drie Kameraden) vertelt het verhaal van de Tsjetsjeense sterdanser en choreograaf Ramzan Achmadov en zijn dansgroep Daymohk.

Ramzan en de groep hebben onderdak gekregen bij de huidige president van Tsjetsjenië, Kadyrov. De dreiging voor het opheffen van Daymohk en daarmee het uitsterven van de eeuwenoude volksdans zijn voorlopig even voorbij. Maar het offer is groot. Niet alleen heeft Ramzan zijn dochter Aminat moeten afstaan aan Kadyrov, die haar zijn derde echtgenoot maakte, ook de jonge dansers van de groep zijn privébezit van de president geworden. In een poging de traditie van zijn land te redden, moet Ramzan afstaan wat hem het meest dierbaar is.

Koop kaarten

Daymohk

Dancer

Een documentaire door Steven Cantor over het verhaal van een beroemde balletdanser uit Oekraïne, Sergei Polunin. 

Voorheen danste hij bij het prestigieuze British Royal Ballet, maar tegenwoordig zit hij het Stanislavsky en Nemirovich-Danchenko Academische Muziektheater van Moskou. Ook danst hij bij het Novosibirsk Opera en Ballettheater. Hij wordt door kenners gezien als een zeer groot talent. Hij stelt zich vragen over zijn bestaan en zijn toewijding aan het dansen, terwijl hij op het punt staat een legende te worden. 

Koop kaarten

Dancer

Ema

Ema, de nieuwe film van regisseur Pablo Larraín (Jackie) is een explosief, stijlvol en gewaagd portret van een danseres, die alles op alles zet om herenigd te worden met haar zoon.

De jonge Ema danst in het experimentele dansgezelschap van haar man: choreograaf Gastón. Na een schokkende gebeurtenis besluit het stel hun 7-jarige adoptiezoon Polo af te staan. In de nasleep hiervan wordt hun huwelijk hevig op de proef gesteld, terwijl Ema een plan smeedt om haar zoon terug te krijgen. Uitgerust met een vlammenwerper, en met hulp van haar vriendinnen, zwoegt ze dag en nacht om haar gezin te redden. Schuld, liefde, hoop en verlangen komen samen in dit audiovisuele spektakel, dat nog lang bijblijft. Muzikant en kunstenaar Nicolas Jaar componeerde de pompende ambient-reggaeton-soundtrack van Ema, waarmee de film een spektakel is voor oog en oor. De Chileense Pablo Larraín werd bekend bij het grote publiek door zijn film Jackie, die genomineerd werd voor 3 Oscars. 

Koop kaarten

Ema

Pina (3D)

Pina is de eerste moderne dansfilm in 3D met in de hoofdrol het ensemble van de grote Duitse choreografe en danseres Pina Bausch 'Tanztheater Wuppertal'.

Pina Bausch veranderde de taal van de dans en wist als geen ander de toeschouwer te betrekken en te beroeren. Pina is een film voor Pina Bausch van Wim Wenders. Wenders (Buena Vista Social Club, Der Himmel Uber Berlin) neemt het publiek mee op een sensuele en visueel adembenemende ontdekkingsreis op het podium van het legendarische dansensemble, maar ook buiten het theater: de stad Wuppertal en omgeving. Deze plek was de thuishaven van Pina Bausch, waaruit ze meer dan 35 jaar haar creatieve kracht haalde. Pina is in de zomer van 2009 overleden.

Koop kaarten

Pina (3D)

Cunningham (3D)

De legendarische Amerikaanse choreograaf en danser Merce Cunningham (1919-2009) wilde geen avant-gardist genoemd worden, maar gewoon “danser”. De interpretatie ervan liet hij aan de toeschouwer, voor hem was dansen een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”.

Met nieuwsgierigheid onderzocht hij de grenzen en mogelijkheden van het menselijk lichaam, met elementen uit klassieke en moderne dans. Ook wilde hij verschillende kunstvormen in een nieuwe context plaatsen, in nauwe samenwerking met mensen als componist John Cage (ook zijn levenspartner) en kunstenaars Robert Rauschenberg en Andy Warhol, die beide aan de wieg stonden van de Amerikaanse popart-beweging. Met zijn verhaal, zijn ideeën en innovatieve gebruik van technologie, beïnvloedt hij nog steeds nieuwe generaties dansers, kunstenaars en choreografen. Regisseur Alla Kovgan combineert in deze 3D-documentaire de filosofie en het levensverhaal van Merce Cunningham tot een oogstrelende tocht door zijn creatieve brein. Van zijn begintijd als onsuccesvolle danser in het naoorlogse New York, tot zijn doorbraak als een van de meest visionaire en invloedrijke choreografen ter wereld. 

Koop kaarten

Cunningham (3D)

Bekijk ons overige programma

Agenda
Bekijk ons overige programma

Nieuws

Weekoverzicht 9 t/m 15 februari
ma 06-02-2023

Weekoverzicht 9 t/m 15 februari

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week! 

Weekoverzicht 2 t/m 8 februari
ma 30-01-2023

Weekoverzicht 2 t/m 8 februari

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week! 

Weekoverzicht 26 januari t/m 1 februari
ma 23-01-2023

Weekoverzicht 26 januari t/m 1 februari

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week! 

Weekoverzicht 19 t/m 25 januari
ma 16-01-2023

Weekoverzicht 19 t/m 25 januari

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week!