Drie films in MIMIK (inclusief toegang Museum EICAS)

Opening Museum EICAS

Opening Museum EICAS

Drie films in MIMIK (inclusief toegang Museum EICAS)

Museum EICAS gaat officieel open! Nu de laatste verbouwing achter de rug is, viert EICAS dit met een week vol activiteiten (van 21 tot en met 26 maart). Zo zijn er in MIMIK drie films te zien over de Zero-revoluties. Het programma start op 21 maart met een korte inleiding voor de film. De tickets zijn €11,- inclusief een bezoek aan Museum EICAS (of andersom, alleen geldig op de dag van aankoop). 

Het programma ziet er als volgt uit:

Dinsdag 21 maart: Alles is licht - Jan Henderikse
Woensdag 22 maart: Jan Schoonhoven - beambte 18977
Donderdag 23 maart: De Zero Revolutie - Henk Peeters
Vrijdag 24 maart: Alles is licht - Jan Henderikse
Zaterdag 25 maart: Jan Schoonhoven - beambte 18977
Zondag 26 maart: De Zero Revolutie - Henk Peeters

Over museum EICAS

Museum EICAS maakt (abstracte) kunst vanaf de jaren 60 toegankelijk.

Nul-kunst?
In de jaren 60 zetten in heel Europa kunstenaars zich af tegen de gevestigde orde in de kunst. De Nul-beweging is internationaal dan ook beter bekend als de ZERO-beweging. De betrokken Nederlandse kern van kunstenaars bestond uit Henk Peeters (1925-2013), Jan Schoonhoven (1914-1994), herman de vries (1931), Armando (1929-2018) en Jan Henderikse (1937).

Onze tentoonstellingen
‘Wat maakt dit werk nou kunst?’ Een vraag die waarschijnlijk nooit gesteld zou worden zonder het baanbrekende werk van de ZERO-kunstenaars. De tentoonstellingen bij Museum EICAS gaan de dialoog aan. Ze dagen bezoekers uit om - telkens opnieuw - een antwoord te formuleren op deze vraag.

Lees meer over het museum

Over museum EICAS

Films

Films

Jan Schoonhoven Beambte 18977

De legendarische kunstenaar uit Delft, Jan Schoonhoven (1914 - 1994), werd bij zijn leven al vergeleken met Vermeer en Mondriaan. Zijn mysterieuze, witte reliëfs gemaakt van karton en papier maché worden nu voor tonnen geveild in Sotheby's en Christie's. Jan Schoonhoven zelf leefde als een sobere en bescheiden PTT ambtenaar. 

Koop nu je tickets!

Jan Schoonhoven Beambte 18977

De Zero Revolutie: Henk Peeters

Weinig kunstenaars ontdoen zich met zoveel elan en overtuiging van de zelfingenomenheid van de Nederlandse kunstwereld als Henk Peeters. Hij is de radicale spil van de eerste twee geruchtmakende ZERO -tentoonstellingen (1962 en 1965) in het Stedelijk Amsterdam. Het kunstenaarsnetwerk ZERO waarvan Henk Peeters met Jan Schoonhoven, Armando en Jan Henderikse de Nederlandse Nul-groep vormden, veranderde in de jaren ‘50 en ‘60 met een radicaal vernieuwende houding de kunstwereld voor altijd.

Koop nu je tickets!

De Zero Revolutie: Henk Peeters

Alles is Licht - Jan Henderikse

Wat de wereld gebruikt en afwijst, nestelt zich in de kunst van Jan Henderikse. Zijn kunst is geworteld in alledaagse gebruiksvoorwerpen, die hij overal bespeurt en opkoopt en in grote hoeveelheden (“too much is not enough”) tentoonstelt. Ook maakt hij wel dingen. Zo fotografeerde hij alle hoeken van Broadway, de langste straat van New York en liet hij een uit de WO II afkomstig granaatgat in een Berlijnse brug in brons afgieten. Het is kunst, als hij dat vindt en er zijn naam op heeft gezet (als ready made, zie Marcel Duchamp). 

Koop nu je tickets!

Alles is Licht - Jan Henderikse

1942