Lezingen Rudi de Boer Europese Cinema

Filmcursus Europese Cinema

Filmcursus Europese Cinema

Kom naar de lezing

Deze herfst mogen wij filmwetenschapper Rudi de Boer ontvangen voor een reeks aan lezingen over verschillende Europese Cinema. Van Frankrijk naar Spanje en van Zweden naar Duitsland. In vier edities komt Rudi de Boer vertellen hoe elk land op zijn unieke manier zijn stempel zette op film. 

Kom ook naar de lezingen:

8 november:  Frankrijk
15 november:  Spanje
22 november:  Denemarken/Zweden
29 november: Duitsland
 
Elke avond begint met een lezing en aansluitend een film. Het kaartje is inclusief een pauzedrankje.
Voor elke lezing kun je los een ticket kopen.

De avond is als volgt:
Lezing 19:30-20:30
Pauze 20:30 
Film 20:50
 

Over Rudi de Boer

Rudi de Boer deelt zijn passie voor film en biedt met veel liefde verdieping aan de filmbeleving. Hij is opgeleid als filmwetenschapper en houdt zowel van blockbusters als van obscure Franse arthousefilms: in elke film ziet hij wel iets waarover gefilosofeerd kan worden. Godard zei eens: “movielovers are sick people”. Rudi zelf spreekt juist van een gezonde verslaving. Wat hij zich afvraagt is hoe films zich verhouden tot ons leven. Hij is zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de film en andere filmculturen. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land. Daarnaast verzorgt hij al jaren nagesprekken met filmmakers en acteurs.

De lezingen:

De lezingen:

Editie 4: Duitsland | DI 29 november

Duitsland kent een rijke traditie. De invloeden van het Duits expressionisme zijn nog steeds voelbaar. En vergeet niet dat Duitsland lange tijd twee filmindustrieën heeft gekend, die van de BRD en de DDR. Rainer Werner Fassbinder en zijn tijdsgenoten zorgde voor een schok in de Duitse filmwereld door rigoureus de filmwereld naar eigen hand te zetten. De val van de Berlijnse muur leverde heel veel bijzondere films op. Zowel dramatische als komische varianten.

Aansluitende film: Ich Bin Dein Mensch

Koop nu je tickets voor deze avond

Editie 4: Duitsland | DI 29 november

Editie 1: Frankrijk | DI 8 november

De Fransen zijn erg trots op hun cinematografische traditie omdat Frankrijk natuurlijk ook het land was waar het allemaal begon: met filmpioniers als de gebroeders Lumière en Georges Méliès. Frankrijk was tot de Eerste Wereldoorlog marktleider op dit vlak, maar beide oorlogen hebben een grote impact gehad op de evolutie van de Franse cinema. Het impressionisme, Tati, Nouvelle vague maar ook hits als Amelie en Intouchables zullen de revue passeren.

Aansluitende film: À Bout de Souffle

Deze avond is geweest

Editie 1: Frankrijk | DI 8 november

Editie 2: Spanje | DI 15 november

Net zoals cinema uit andere Europese landen is de cinema uit Spanje sterk gekleurd door het historische en politieke verleden van het land. De Spaanse burgeroorlog (die tussen 1936 en 1939 woedde) en het regime van Franco zorgden er lang voor dat cinema weinig prioriteit had in Spanje. Na de dood van Franco bloeide de Spaanse cinema op met Pedro Almodóvar als meest in het oog springende cineast. 

Aansluitende film: Las Bestias

Deze avond is geweest

Editie 2: Spanje | DI 15 november

Editie 3: Denemarken/Zweden | DI 22 november

De meest bekende Zweedse filmmaker is uiteraard Ingmar Bergman, ook wel bekend als de vader van de artfilm. Wat maakte hem nu zo bijzonder? Ook de Denen staan bekend om hun kunstzinnige en experimentele cinema. De Dogma beweging springt daarmee in het oog. Thomas Vinterberg en Lars von Trier doen het al tientallen jaren goed bij menig filmliefhebber. Maar ook de lugubere scandicrimes zijn wereldwijd geliefd bij een groot publiek.

Aansluitende film: Rose

Deze avond is geweest

Editie 3: Denemarken/Zweden | DI 22 november

1943