15679

Poëziefilms | Doorlopend 14:30-20:30 uur - FILMZAAL 3

Het is een nieuw genre in Nederland: de poëziefilm. En niet voor niks wint het snel terrein. Kom het ontdekken op poëziefestival DichterBij waar het genre natuurlijk niet ontbreekt en we zo’n 25 films vertonen!  

's Middags en ‘s avonds kun je doorlopend gratis de filmzaal inlopen om even lekker in de airco achterover te hangen in een luie stoel en de beste en nieuwste poëziefilms van het afgelopen jaar te verorberen. De films duren tussen de 2 en 10 minuten per film. Het gehele programma duurt 100 minuten. Met gedichten van Froukje Tuinman, Dean Bowen en Willie Darktrousers.  

Nederlands Poëziefilm Festival On Tour

De meeste films die vertoond worden in het filmprogramma van DichterBij zijn van het nieuwe Nederlands Poëziefilm Festival On Tour. Het Nederlands Poëziefilm Festival heeft pas twee edities gehad, in Zutphen. Op 29 juni komen ze naar Deventer.

Bij poëziefilm ontmoeten twee culturen elkaar: beeldcultuur en woordcultuur. De films nemen een gedicht als leidraad en brengen de kunst van het gedicht ten gehore en benaderen ze poëzie visueel. Nadat het genre in korte tijd een bijzonder groot aantal liefhebbers aan zich wist te binden in Berlijn, snel daarna in Amerika, Spanje, Canada en Engeland, is het nu ook in Nederland van de grond gekomen.

Het filmprogramma toont de beste korte Nederlandse poëziefilms van het afgelopen jaar. Ook de winnaar van de NPF Award zal te zien zijn.  

 

Het programma van het NPF

Nederlands Poëziefilm Festival On Tour

Cinepoems van Wintertuin

Productiehuis Wintertuin uit Nijmegen presenteert twee nieuwe poëtische films uit hun project Nieuwe Gronden i.s.m. InScience. Een project dat film en poëzie met elkaar combineert.

Vernoemd naar de geëngageerde film van Nijmeegse filmmaker Joris Ivens, werkten twee dichters en twee kunstenaars samen aan twee gloednieuwe korte poëtische films of cinepoems. Om tot deze films te komen werkten de makers samen aan een artistiek onderzoek. De films zijn gemaakt door twee duo’s: Rutger Nijkamp en Femke Zwiep en Lakaaysha (KAAYA) van Ewijk en Puck Füsers.  

Vorig jaar waren er ook al vijf cinepoems te zien op DichterBij en dit jaar zijn er twee nieuwe poëziefilms opgenomen in ons programma. In april zijn de films voor het eerst vertoond op het Wintertuinfestival in Nijmegen en nu dus in MIMIK! 

Leer meer

Cinepoems van Wintertuin

Meer DichterBij

DichterBij | Brahma T. Ramsodit
za 29-06

DichterBij | Brahma T. Ramsodit

DichterBij | Splinter
za 29-06

DichterBij | Splinter

DichterBij

DichterBij