in retrospectief

Béla Tarr

Béla Tarr

Op zestienjarige leeftijd begon Béla Tarr al met het maken van films, veelal naturalistische en geëngageerde sociale drama's en documentaires. 

Tarr brak internationaal door met Damnation (1988). Zijn films getuigen van een somber wereldbeeld waarin de mens geen grip heeft op zijn eigen bestaan en gedwongen is het lot passief te ondergaan. De personen in zijn films zijn in de steek gelaten door het leven. 

De films spelen zich veelal af in een omgeving waar verval, afbraak en desinteresse heersen. Maar uit deze situatie maakt Tarr als een van de grootmeesters van de hedendaagse cinema een oeuvre dat hypnotiserend is in zijn beeldende kracht. Tarr durft als geen ander te vertrouwen op het beeld, dat je optilt uit de ellende. 

In dit retrospectief vertoont MIMIK naast de drie bekendste films van Tarr (Werckmeister Harmoniak, Sátántangó, Damnation) ook twee vroege films van zijn hand: Family Nest (1979) en The Outsider (1981).  

9565

Films

Films

Werckmeister harmóniák | ma 19-12 & di 20-12

Een circus strijkt neer in een Hongaars provinciestadje. De bewoners raken in de ban van een geheimzinnige prins die het stadje meesleurt in een collectieve vernietigingsroes. 

Koop nu je tickets

Werckmeister harmóniák | ma 19-12 & di 20-12

Damnation | di 27-12 & wo 28-12

Een ongrijpbare, melancholieke film over het naderende einde van het communisme. Karrer leeft sinds zijn ontslag een teruggetrokken bestaan in een grauw industriestadje op het Hongaarse platteland; zijn avonden brengt hij door in de Titanic Bar: daar staart hij verliefd naar de zangeres, zonder resultaat. De vrouw is al getrouwd.

Daar wil ik bij zijn!

Damnation | di 27-12 & wo 28-12

Sátántangó | zo 01-01 & wo 04-01

Een zeven-en-een-half uur durende magnum opus volgt de bewoners van een Hongaars dorpje na de val van het communisme. Drank, veel drank en het gerucht dat de doden zijn opgestaan nemen bezit van de verbeelding. 

Koop nu je tickets

Sátántangó | zo 01-01 & wo 04-01

Family Nest | ma 09-01 & di 10-01

Béla Tarrs eerste lange film is een docudrama over een jong echtpaar met kind, die bij de ouders van de jongen inwonen. De benepen leefruimte geeft aanleiding tot spanningen en conflicten die het huwelijk op springen zetten. Digitale restauratie.

Hier wil ik bij zijn!

Family Nest | ma 09-01 & di 10-01

The Outsider | ma 16-01 & di 17-01

Een jonge verpleger faalt in zijn pogingen om menselijk contact te leggen. Tarr legt het leven vast zoals het geleefd wordt. Digitale restauratie.

Koop nu je tickets

The Outsider | ma 16-01 & di 17-01

1942