11049

Literair

Poëziefestival Dichterbij

Poeziefestival DichterBij van 12 tot 23 uur!

  • za 29-06
    12:00
    MIMIK
     

Vier de poëzie en start de zomer met poëziefestival DichterBij bij MIMIK. Van 12 uur tot 23 uur is er doorlopend een gratis programma op het terras van MIMIK met o.a. poëziekaraoke, jonge makers, de nieuwe stadsdichter, muziek en gratis poëziefilms in filmzaal 3! 

Dichters uit heel Nederland dragen voor uit eigen werk. Met jonge talenten en gevestigde namen. Met diverse programma's in de theaterzaal en programma buiten op het terras (gratis!). Vanaf 12:00 uur is er een doorlopend en gratis programma te zien op het terras van MIMIK gepresenteerd door Splinter Chabot. Verschillende dichters dragen op verrassende plekken voor uit eigen werk. De Stadsdichter van Deventer is traditiegetrouw ook aanwezig. 
 
 

DEVENTER STADSDICHTER | 12:00 - 12:30

Wie wordt de nieuwe stadsdichter van Deventer? Meteen al bij de opening van poëziefestival DichterBij wordt dat bekend gemaakt! De huidige Deventer Dichter: Alied van der Meer neemt na twee jaar afscheid en draagt het stokje over aan de nu-nog-onbekende nieuwe stadsdichter van Deventer. 


 

DEVENTER STADSDICHTER | 12:00 - 12:30

POËZIE KARAOKE | Doorlopend 12:30 - 20:30

Een karaokebar waar geen songteksten, maar gedichten op het scherm verschijnen. Karaoke was voor mensen die niet kunnen zingen al uitermate geschikt om hun strotten toch eens te openen – liefst na de nodige schaamte overwinnende consumpties. Nu hoef je zelfs niet meer te zingen. Tijdens de Poëzie Karaoke van Proces-Verbaal draait het om je charisma en retorica. Gooi het in te strijd en betreed het podium! Het is dé literatuurbeleving waar iedereen alwetend intellectueel kan zijn. 

POËZIE KARAOKE | Doorlopend 12:30 - 20:30

Poëzie Telefooncel | Doorlopend 12:30-20:00

Een authentieke telefooncel voorgeprogrammeerd met de heetste, rauwste of mooiste poëzie door Proces-Verbaal. Luister naar één gedicht of hou de hele dag de telefooncel op het terras van MIMIK bezet. De bende van Proces-Verbaal beperkt poëzie niet tot woord en boek. Het is een recalcitrante, pluriforme uitgeverij voor en door schrijvers met een focus op poëzie. Het draait om samenwerkingen tussen kunstenaars van diverse disciplines, met als resultaat een verscheidenheid aan exposities, theater, producties en installaties. 

Poëzie Telefooncel | Doorlopend 12:30-20:00

Wintertuin | Doorlopend 12:45- 20:00

Wintertuin presenteert jonge makers 

Steff Geelen, Thom Wijenberg en Merel van Slobbezijn drie talentvolle woordkunstenaars en dragen hun werk voor rondom het terras. Maak je geen zorgen, het publiek kan lekker blijven zitten en krijgt een koptelefoon uitgedeeld om het te kunnen horen. Maar de dichters klimmen de hoogte in en verschijnen op het balkon, de muur of de toren. Ze zijn geselecteerd door de Nijmeegse literatuurorganisatie Wintertuin en onderdeel van hun talentontwikkelingstraject. Ook kun je genieten van Talkpoeder. Schrijvers en muzikanten worden binnen Talkpoeder aan elkaar gekoppeld om in een korte tijd samen een stuk te maken en op te voeren. Schrijver Sam Theunissen en muzikant Rixle Blue zullen met hun poëtische muzikale seance klopgeesten aanroepen.

Wintertuin | Doorlopend 12:45- 20:00

Poëziefilms | Doorlopend 14:30-20:30 uur 

Het is een nieuw genre in Nederland: de poëziefilm. En niet voor niks wint het snel terrein. Kom het ontdekken op poëziefestival DichterBij waar het genre natuurlijk niet ontbreekt en we zo’n 25 films vertonen!  

's Middags en ‘s avonds kun je doorlopend gratis Filmzaal 3 inlopen om even lekker in de airco achterover te hangen in een luie stoel en de beste en nieuwste poëziefilms van het afgelopen jaar te verorberen. De films duren tussen de 2 en 10 minuten per film. Het gehele programma duurt 100 minuten. Met gedichten van Vrouwkje Tuinman, Dean Bowen en Willie Darktrousers.  

Lees meer

Poëziefilms  | Doorlopend 14:30-20:30 uur 

POËZIENIGHT | 20:30 - 21:30

In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré.

Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En ze richtten de Poezieboys op. De Poezieboys zijn met hun voorstellingen te zien op festivals en in theaters. Ook organiseren zij regelmatig poëzieavonden met jonge dichters. Samen met een muzikant brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. 

POËZIENIGHT | 20:30 - 21:30

DE BARON | 15:45 - 16:30

De interesse voor Nederlandse taal én wereldmuziek komt bij De Baron tot uiting in een muzikaal feest waarbij je wordt weggeblazen. Ze creëren liefdevol anarchisme en storten bakken aan energie uit over het publiek. De Baron maakt Guerrilla-Brass. Stomende Brass, urban Balkan & art rock, in je moerstaal. De band staat op vele festivals deze zomer, zo komen ze net van Oerol, Terschelling als ze MIMIK aandoen. Geniet van de teksten of kom een dansje doen op ons terras. 

 

DE BARON | 15:45 - 16:30

Blokkenschema

Start je zomer goed! Er zijn verschillende talentvolle dichters -jong talent en gevestigde namen. Wie is jouw favoriet? Een literair spektakel waar je bij wilt zijn! Met diverse programma's in de theaterzaal en programma buiten op het terras. Check hier het blokkenschema van DichterBij. 
 

Blokkenschema

10831

Ook interessant

DichterBij | Brahma T. Ramsodit
za 29-06

DichterBij | Brahma T. Ramsodit

DichterBij | Splinter
za 29-06

DichterBij | Splinter

DichterBij

DichterBij