Filmvertoningen onderwijs

Filmvertoningen onderwijs

Met je klas naar de film?

Dat kan! We bieden verschillende schoolvoorstellingen aan. Onze programmering is voor iedereen, vaak spraakmakend en altijd bijzonder. Dit geldt zowel voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs als beroepsonderwijs. We hebben de ruimte voor eigentijdse festivals, jong talent en de laatste film. Heb jij vragen of wil je graag met je klas naar de film mail naar educatie@mimik.nl.

Vaste programma's

Primair Onderwijs

Speciaal voor het primair onderwijs bieden wij een programma aan met films en lesmateriaal voor drie verschillende leeftijdscategorieën en een rondleiding (optioneel) door het nieuwe pand met o.a. een kijkje in de theaterzaal.

DROPJE

Leeftijd: groep 1, 2 en 3
Leergebied: Kunst & Cultuur

Het is geen jongen, het is geen meisje, het is geen knuffel…..het is gewoon Dropje! Dropje woont in 'De Alleswinkel'; een winkel waar je álles kunt vinden wat je maar kunt bedenken. Doordat Dropje zo nieuwsgierig is, beleeft hij elke keer bijzondere dingen met de kinderen die langskomen. Alledaagse taferelen die voor ieder kind herkenbaar zijn, worden met Dropje grootse avonturen. Door de unieke combinatie van poppenanimatie en live-action ontstaat een prachtige visuele wereld waar jonge kinderen zich volledig in kunnen verliezen. 

 

Bekijk de trailer

DROPJE

Kapitein Morten en de Spinnenkoningin

Leeftijd: Groep 3, 4 en 5
Leergebied: Kunst en Cultuur, Mens en Maatschappij

Morten wil net zo’n zeekapitein zijn als zijn vader. Terwijl hij wacht tot zijn vader weer aan wal komt, maakt een magisch ongelukje Morten zo klein als een insect. Nu kan hij op zijn zelfgemaakte speelgoedboot kapitein zijn en op zoek naar de verdwenen goudschat. Maar de gevaarlijke spinnenkoningin is ook aan boord en lijkt verdacht veel op zijn nare stiefmoeder. Kapitein Morten is een levendige stop-motion animatie boordevol verrassende vondsten en onverwachts avontuur.

Bekijk de trailer

Kapitein Morten en de Spinnenkoningin

Lesmateriaal
Het lesmateriaal bij bovenstaande films is ontwikkeld door Cinekid. Leerlingen wordt gevraagd na te denken over perspectief, hun eigen omgeving en de culturele waarden van film.

Leerdoelen van het lesmateriaal:
• Leerlingen leren over verschillende perspectieven
• Leerlingen leren over Forced Perspective techniek
• Leerlingen leren samenwerken
• Leerlingen leren over verschillende filmkarakters
• Leerlingen leren hun fantasie te vertalen naar een tastbaar werk

The crossing

Leeftijd: groep 6, 7 en 8
Leergebied: Mens en Maatschappij, Geschiedenis

Het is December 1942 en vier Noorse kinderen zijn op de vlucht. Sarah en Daniel zijn Joods en dreigen door de Duitse bezetters te worden opgepakt. Ze hebben zich verstopt in de kelder van het ouderlijk huis van Otto en Gerda, maar dan worden hun ouders opgepakt op verdenking van hulp aan de Joden. Moedig besluiten Otto en Gerda de plaats van hun ouders in te nemen en Sarah en Daniel te helpen ontsnappen naar Zweden , een lange barre tocht door koude bossen en zware sneeuwval volgt waarbij de Duitsers de kinderen op de hielen zitten. Gelukkig ontmoeten goede helpers elkaar onderweg. Maar wie kunnen de kinderen echt vertrouwen?

Bekijk de trailer

The crossing

De Schooltuin

Leeftijd: Groep 3,4,5,6,7

De Schooltuin is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes.

Er is ook lesmateriaal beschikbaar voor groep 4 t/m 6. 

Bekijk de trailer

De Schooltuin
Vaste programma's

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs werken wij samen met Netwerk Filmeducatie. Met de maandelijkse tips voor bewezen en nieuwe films, lessen en activiteiten sluiten we aan bij actuele thema's in het onderwijs. We bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters. Via de website van Netwerk Filmeducatie vind je meer over het aanbod. 

Bekijk de jaarkalender

DE VEROORDELING

De Veroordeling is een film over een van de beruchtste moordzaken in Nederland: de Deventer moordzaak. Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

De film gaat op 2 september in première en er is gratis lesmateriaal beschikbaar. MIMIK biedt randprogramma aan bij deze film. Nieuwsgierig geworden? Stuur een mailtje aan educatie@mimik.nl.


 

Lesmateriaal

DE VEROORDELING
Alle niveaus

Programma's op maat

Naast bovenstaande programma's is het mogelijk een film te kiezen die we op dat moment vertonen, maar we kunnen natuurlijk ook een film boeken op verzoek. Bijvoorbeeld als jullie een bepaald thema behandelen in de klas. Wij adviseren uiteraard graag.  Bij sommige films kunnen we lespakketten aanbieden zodat je de film goed in de klas kan voor – en na bespreken.

Klassefilm

Na een korte introductie van de film in de klas (door middel van een door ons beschikbaar gestelde lesbrief) komen de leerlingen naar MIMIK om de film te bekijken in een van onze zalen. Naar aanleiding van de film kunnen leerlingen in de klas het project afronden met een les, die specifiek gemaakt is voor de film die zij in MIMIK hebben gekeken. Het doel van de lessen is om kinderen inzicht te geven in beeldtaal, storytelling, de rol van muziek en geluid in film, de kunst van het acteren en monteren en het leren praten over film, de emoties en gedachten die film oproept leren verwoorden. De lessen en de films zijn beschikbaar voor verschillende niveaus (PO en VO).

Klassefilm

Filmworkshop in MIMIK

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een cultuurdag(en) waarbij de leerlingen niet alleen een film bekijken in een van onze prachtige filmzalen, maar ook aan de slag gaan met het creëren van een eigen film. Het doel van zo’n cultuurdag is om leerlingen zelf aan de slag te laten gaan met hun eigen creativiteit, het samenwerken en het onderzoeken en uitvoeren van een bepaalde discipline. Nadat de leerlingen bezig zijn geweest met het maken van een eigen film zullen zij anders kijken naar de film op het witte doek. De workshops en de films zijn beschikbaar voor verschillende niveaus (PO en VO).

Filmworkshop in MIMIK

Studio Z - Dagproject Film VO Voorbeeld Resultaten

KUNSTCIRCUIT

In samenwerking met bureau Kunstcircuit worden er jaarlijks schoolvoorstellingen voor verschillende groepen aangeboden. Hierbij bezoeken kinderen klassikaal een filmvoorstelling onder schooltijd. Er is keuze uit drie verschillende films, respectievelijk geschikt voor groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8. Voorafgaand aan en volgend op de filmvertoning kan op school les worden gegeven met het lesmateriaal dat bij de betreffende filmtitel beschikbaar is. Aanmelden kan tot voor de zomervakantie voorafgaand aan het nieuwe schooljaar

KUNSTCIRCUIT

CULTUURKAART EN CJP

Houders van een Cultuurkaart van school of een CJP-pas krijgen € 1,00 korting op hun entreekaartje. Scholen kunnen schoolvoorstelling betalen met de Cultuurkaart middels een weborder.

Lees meer

CULTUURKAART EN CJP

Partners

Theatervoorstellingen voor het onderwijs?

Lees meer
Theatervoorstellingen voor het onderwijs?

Meer informatie

Voor meer informatie, advies over geschikte films voor een groep, het boeken van schoolvoorstellingen, het krijgen van lesmateriaal bij films en projecten op maat vul het onderstaande formulier in of stuur een mail naar educatie@mimik.nl.

Mijn aanvraag