Filmvertoningen onderwijs

Filmvertoningen onderwijs

Met je klas naar de film?

Dat kan! We bieden verschillende schoolvoorstellingen aan. Onze programmering is voor iedereen, vaak spraakmakend en altijd bijzonder. Dit geldt zowel voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs als beroepsonderwijs. We hebben de ruimte voor eigentijdse festivals, jong talent en de laatste film. 

Heb je vragen, of wil je graag met je klas naar de film? Stuur ons dan een email:  educatie@mimik.nl.

Vaste programma's

Primair Onderwijs

Speciaal voor het primair onderwijs bieden wij een programma aan met films en lesmateriaal voor drie verschillende leeftijdscategorieën en een rondleiding (optioneel) door het nieuwe pand met o.a. een kijkje in de theaterzaal.

Mamma Boe

Leeftijd: groep 1 en 2


Ooievaar keert terug op de boerderij na een lange reis vanuit Zuid-Afrika en begint een nest te bouwen. Hierdoor stelt Mamma Boe zichzelf de vraag; wat is een thuis eigenlijk? Hoe weet ze nou zeker dat de weide en boerderij waar ze nu woont ook echt haar thuis is? Wat als er ergens anders iets beters is in deze grote wereld? Haar beste vriend Kraai worstelt om Mamma Boe te laten zien dat het gras niet groener is aan de overkant en dat je soms moet verdwalen om de weg naar huis te vinden.
 

Bekijk de trailer

Mamma Boe

KNOR

Leeftijd: groep 3, 4, 5 en 6


Voor haar negende verjaardag krijgt Babs van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee. Alleen op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt, mag Babs hem houden. Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen te hebben met Knor. Hij doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens.
 

Bekijk de trailer

KNOR

Mijn vader is een saucisse

Leeftijd: groep 7 en 8


Wanneer Paul besluit om zijn saaie, maar betrouwbare kantoorbaan als bankier op te geven, valt dit bij zijn kinderen niet in goede aarde. Hun vader wil namelijk zijn droom najagen en acteur worden. Is het een burn-out? Een midlifecrisis? Wanneer zijn ambitieuze vrouw Véronique thuiskomt van een zoveelste zakenreis en het nieuws te horen krijgt, is het hek helemaal van de dam. Pauls jongste dochter Zoë gelooft echter als enige in haar vader. Ze moedigt hem aan en duikt samen met hem het avontuur in. Mijn vader is een saucisse is een feelgood komedie over dromen najagen en de moed die daarvoor nodig is.
 

Bekijk de trailer

Mijn vader is een saucisse
Vaste programma's

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs werken wij samen met Netwerk Filmeducatie. Met de maandelijkse tips voor bewezen en nieuwe films, lessen en activiteiten sluiten we aan bij actuele thema's in het onderwijs. We bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters. Via de website van Netwerk Filmeducatie vind je meer over het aanbod. 

Bekijk de jaarkalender

Kinderen van Mavungu

Leeftijd: leerjaar 1

Duur: 34 minuten

Yoseva, Kenny en Maticha wonen in Pikin Slee, een dorp diep in het tropische regenwoud van Suriname. Het is een mysterieuze wereld vol rituelen en bosgoden, van wie Mavungu voor kinderen de belangrijkste is. Mavungu waakt over de kinderen wanneer ze vissen en jagen, kanovaren in stroomversnellingen en helpen op het kostgrondje. Omdat er geen middelbare school is, zullen Yoseva, Kenny en Maticha na dit laatste jaar op de basisschool moeten verhuizen naar de hoofdstad Paramaribo.

Deze film is Saramaccaans gesproken en wordt Nederlands ondertiteld.

Kinderen van Mavungu

Girl Gang

Leeftijd: leerjaar 1 en 2

Duur: 52 minuten

Het is de droom van menig tiener: influencer worden. Het lijkt ook zo makkelijk. Je neemt elke dag een paar leuke filmpjes op, gebruikt wat slimme tags en de volgers, gratis goodies en het geld stroomt binnen. Maar schijnt bedriegt in dit portret van de veertienjarige tienerinfluencer Leonie.

Bekijk de trailer

Girl Gang

A Mouthful of Petrol & Elsa

Leeftijd: leerjaar 2 en 3

Duur: 35 minuten

Wayne, de vader van JayDee, is al jaren fanatiek bezig met Banger Racing: een ruwe autorace met verbouwde auto’s. Nu JayDee bijna 13 wordt, komt zijn eigen racedebuut eindelijk in zicht. In deze observerende documentaire zien we hoe Wayne zijn zoon tijdens de langgerekte aanloop helpt met sleutelen in de garage, stuurtechnieken en de mentale voorbereiding.

Bekijk de trailer

A Mouthful of Petrol & Elsa

Blue ID

Leeftijd: leerjaar 4, 5 en 6

Duur: 52 minuten

Op 4 oktober 2021 krijgt de Turkse Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie. Een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging is gezet. Had hij toen kunnen vermoeden hoe loodzwaar dat traject zou zijn? Dat hij voorpaginanieuws zou worden omdat hij een bekende acteur was? Dat er vijandige tirades op social media zouden circuleren en zijn familie de pers van zich af zou moeten houden? Misschien wel, want dat er transfobie heerst in Turkije blijkt duidelijk uit deze film. Voor Rüzgar is de kroon op zijn transitie het inruilen van zijn roze identiteitskaart voor een blauwe.

Blue ID
Alle niveaus

Programma's op maat

Naast bovenstaande programma's is het mogelijk een film te kiezen die we op dat moment vertonen, maar we kunnen natuurlijk ook een film boeken op verzoek. Bijvoorbeeld als jullie een bepaald thema behandelen in de klas. Wij adviseren uiteraard graag. Bij sommige films kunnen we lespakketten aanbieden zodat je de film goed in de klas kan voor – en na bespreken.

Klassefilm

Na een korte introductie van de film in de klas (door middel van een door ons beschikbaar gestelde lesbrief) komen de leerlingen naar MIMIK om de film te bekijken in een van onze zalen. Naar aanleiding van de film kunnen leerlingen in de klas het project afronden met een les, die specifiek gemaakt is voor de film die zij in MIMIK hebben gekeken. Het doel van de lessen is om kinderen inzicht te geven in beeldtaal, storytelling, de rol van muziek en geluid in film, de kunst van het acteren en monteren en het leren praten over film, de emoties en gedachten die film oproept leren verwoorden. De lessen en de films zijn beschikbaar voor verschillende niveaus (PO en VO).

Klassefilm

Filmworkshop in MIMIK

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een cultuurdag(en) waarbij de leerlingen niet alleen een film bekijken in een van onze prachtige filmzalen, maar ook aan de slag gaan met het creëren van een eigen film. Het doel van zo’n cultuurdag is om leerlingen zelf aan de slag te laten gaan met hun eigen creativiteit, het samenwerken en het onderzoeken en uitvoeren van een bepaalde discipline. Nadat de leerlingen bezig zijn geweest met het maken van een eigen film zullen zij anders kijken naar de film op het witte doek. De workshops en de films zijn beschikbaar voor verschillende niveaus (PO en VO).

Filmworkshop in MIMIK

Studio Z - Dagproject Film VO Voorbeeld Resultaten

De Leukste klas van Deventer

Elk jaar viert MIMIK het begin van het schooljaar met de verkiezing van 'De Leukste Klas van Deventer en Omstreken'.  De winnende klas mag als echte VIP's bij naar de film. Wil jij meedoen? 

Lees hier meer!

De Leukste klas van Deventer

KUNSTCIRCUIT

In samenwerking met bureau Kunstcircuit worden er jaarlijks schoolvoorstellingen voor verschillende groepen aangeboden. Hierbij bezoeken kinderen klassikaal een filmvoorstelling onder schooltijd. Er is keuze uit drie verschillende films, respectievelijk geschikt voor groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8. Voorafgaand aan en volgend op de filmvertoning kan op school les worden gegeven met het lesmateriaal dat bij de betreffende filmtitel beschikbaar is. Aanmelden kan tot voor de zomervakantie voorafgaand aan het nieuwe schooljaar

KUNSTCIRCUIT

CINEKID

MIMIK werkt samen met Cinekid bij het aanbieden van films als lesmateriaal. Leerlingen wordt gevraagd na te denken over perspectief, hun eigen omgeving en de culturele waarden van film.


Leerdoelen van het lesmateriaal:
• Leerlingen leren over verschillende perspectieven
• Leerlingen leren over Forced Perspective techniek
• Leerlingen leren samenwerken
• Leerlingen leren over verschillende filmkarakters
• Leerlingen leren hun fantasie te vertalen naar een tastbaar werk
 

Meer over Cinekid

CINEKID

CULTUURKAART EN CJP

Houders van een Cultuurkaart van school of een CJP-pas krijgen € 1,00 korting op hun entreekaartje. Scholen kunnen schoolvoorstelling betalen met de Cultuurkaart middels een weborder.

Lees meer

CULTUURKAART EN CJP

Partners

Theatervoorstellingen voor het onderwijs?

Lees meer
Theatervoorstellingen voor het onderwijs?

Meer informatie

Voor meer informatie, advies over geschikte films voor een groep, het boeken van schoolvoorstellingen, het krijgen van lesmateriaal bij films en projecten op maat vul het onderstaande formulier in of stuur een mail naar educatie@mimik.nl.

Mijn aanvraag