15105

Literair

Joost Oomen & de Poezieboys

LORCA

Koop tickets
  • wo 11-12
    20:00
    Theaterzaal
    € 20,00

De voorverkoop voor onze Vrienden start op donderdag 23 mei om 10:00 uur. De algemene verkoop start op dinsdag 28 mei om 10:00 uur. Ben je nog geen Vriend maar wil je toch je kaarten met voorrang kopen? Word dan nu Vriend en geniet meteen van alle Vriendenvoordelen! 

Een poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter Federico Garcia Lorca aan de hand van Lorca's ‘geheime’ stuk: Het Publiek

De Spaanse dichter Federico García Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek. LORCA was op Oerol 2023 de grote hit. Ook op De Parade 2023 viel het publiek en masse voor dit stuk. Nu is LORCA eindelijk in de theaters te zien. 

Over de voorstelling
In het diepste geheim, op een schip ergens tussen Cuba en Spanje, werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan het surrealistische stuk Het Publiek. Het was beeldender en vooral veel raarder dan al zijn andere werk, maar hij schreef het omdat hij na een reis van maanden, van huis en haard verjaagd door allesverzengend liefdesverdriet, nu eindelijk terugkeerde naar het land van zijn grote droomprins: Salvador Dali. Om deze dadaïst met krulsnor te laten weten wie de baas is, schreef Federico Garcia Lorca het toneelstuk vol van paarden, een rood naakt, mannen met baarden, een omgekeerde Christus, een inspiciënt, een tamboerijn, een moeder, een wijnloof en een sneeuwbui van glacé handschoenen.

Onmogelijk kon hij weten dat hij dat stuk binnen een paar jaar bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog losbarstte. Onmogelijk kon hij weten dat niemand wist hoe zijn vreemde stuk te spelen nadat de dichter door fascisten was doodgeschoten. En onmogelijk kon hij weten dat zijn stuk zevenentachtig jaar later het startpunt zou worden voor een wild, poëtisch avontuur. Een avontuur van drie jongens, of vier als je Federico zelf ook meerekent, die met zijn Het Publiek in de hand het ingedutte theaterlandschap eens flink tegen de schenen komen schoppen.

Na afloop staat er een drankje voor je klaar. 

 

Concept Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy
Eindregie Ellen Goemans
Spel Joost Oomen, JoepHendrikx, Jos Nargy
Vormgeving Pleun Verhees, Sjaan Hofstede
Lichtontwerp Lain Hoeffnagel
Uitvoerend producent Sanne Priem
Productieleider Thijs ten Berge
Productie coördinatie Thijs ten Berge
Techniek Dario Giustarini
Productie van Explore The North
Theaterkrant, Sander Janssens

"LORCA is een sympathiek, aanstekelijk en liefdevol theaterfeestje"

Frits Spits in Opium op Oerol

“Ik vond het mooi, verwarrend en ontroerend”

Cornald Maas in Opium op Oerol

"Eén van de meest geestige en gelaagde voorstelingen dit jaar"

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Joost Oomen, Kruidkoek
vr 14-02

Joost Oomen, Kruidkoek

Reindier & Sander Plukaard
do 01-05

Reindier & Sander Plukaard

Zoutmus
do 21-11

Zoutmus