Nieuw initiatief om het onderzoekende lezen te bevorderen

Uitreiking Brandsalarm in MIMIK

Uitreiking Brandsalarm in MIMIK

Foto: Koos Hageraats

Een aanmoediging voor talenten die zich hardmaken voor literatuur, non-fictie en/of poëzie. Dit jaar wordt voor de eerste maal het Brandsalarm uitgereikt: een strippenkaart waarmee de uitverkozene een jaar lang aan de slag kan bij verschillende instanties in de literaire wereld. Het nieuwe initiatief wil het avontuurlijke, onderzoekende lezen bevorderen en de herinnering aan dichter, journalist en presentator Wim Brands levend houden. Op donderdag 15 april is de uitreiking hier live te volgen, vanuit MIMIK!

‘Brandsalarm!’ Dat is volgens de overlevering wat collega’s riepen, als ze zagen dat Wim in het pand was. Op ronde om hen met ideeën te bestoken. Was dat moment aangebroken, dan zat er weinig anders op dan hun werkzaamheden te staken. Precies wat de organisatie van het initiatief beoogt. Brandsalarm is een idee van Ariejan Korteweg, Thomas Verbogt en Micha Wertheim. Alledrie hadden ze een bijzondere band met Wim Brands, die vijf jaar geleden overleed.

 

Aanmoediging
Het Brandsalarm is ontwikkeld in samenwerking met instellingen waaraan Wim verbonden was. Denk aan Crossing Border, VPRO en Omroep Human. Bij al die instellingen kan de winnaar een activiteit ontwikkelen. Zoals een interview houden, een etalage inrichten of een literaire avond programmeren. Vast element is een boekje, te maken met een uitgeverij. Podium bijt het spits af. Geen prijs dus, maar een aanmoediging en vooral: een verruiming van de mogelijkheden.

Brandsalarmisten
De winnaar van het Brandsalarm is een getalenteerd persoon die anderen ertoe verleidt zich aan dat avontuurlijke, onderzoekende lezen te wagen. Iemand die dus inspireert, uitdaagt en haar of zijn eigen weg gaat in het land der letteren. Dat kan in allerlei gedaanten gebeuren: blog, vlog, podcast, kroniek, literair café, festival of artikelen. Dat zijn dus niet per se schrijvers, maar mensen die een schakel zijn tussen letters en lezers. Iemand die zich hard maakt voor literatuur, non-fictie, poëzie of alle drie. Het kan gaan om een literair programmeur, een journalist, een essayist, een boekverkoper, een podcastmaker, een blogger, een redacteur etc. Iemand met talent en potentie, die nog niet gearriveerd is en baat zou hebben bij een extra opstapje.

Om die personen te vinden, heeft Bureau Brandsalarm een grote groep verkenners opgetrommeld. Verspreid over het hele land. Aan de hand van de tips die binnenkwamen, is er een longlist opgesteld. Een jury - bestaande uit Erik Lindner, Renée van Marissing, Daan Stoffelsen en Thomas Verbogt - koos uiteindelijk een winnaar.

MIMIK
De uitverkorene wordt bekend gemaakt in MIMIK op 15 april 2021 om 20.15 uur. De uitreiking is omkleed met interviews, voordrachten en optredens van Beatrice van der Poel, Jeroen van Kan, Marieke Lucas Rijneveld en Maarten Westerveen. Presentatie: Micha Wertheim.

Via deze livestream is de uitreiking te volgen. De eerste Brandsalarm-avond wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Deventer Cultuur Club en Stichting het Jordenshofje.

Bekijk de livestream (werkt pas vanaf 15 april)

Bekijk het theaterprogramma

Lees meer
Bekijk het theaterprogramma

Meer nieuws

Meer nieuws
Naar MIMIK tijdens de Zomerkermis
ma 27-05-2024

Naar MIMIK tijdens de Zomerkermis

Bereikbaarheid en parkeren MIMIK tijdens de Zomerkermis

Weekoverzicht 23 t/m 29 mei
di 21-05-2024

Weekoverzicht 23 t/m 29 mei

Bekijk nu ons nieuwe film en theaterprogramma van deze week!

Weekoverzicht 16 t/m 22 mei
ma 13-05-2024

Weekoverzicht 16 t/m 22 mei

Bekijk nu ons nieuwe film en theaterprogramma van deze week!

Weekoverzicht 9 t/m 15 mei
ma 06-05-2024

Weekoverzicht 9 t/m 15 mei

Bekijk nu ons nieuwe film en theaterprogramma van deze week!