Picl

Picl

Wat is Picl?

Met Picl zie je de allernieuwste premièrefilms en documentaires uit het filmtheater en de must-sees van het afgelopen filmjaar, direct bij jou thuis. Premièrefilms zie je voor €8,99 en gemiste films zie je voor €4,99. Met dit bedrag steun je MIMIK, de filmmakers en de distributeurs. Goed om te weten: na aankoop zijn de films 48 uur beschikbaar. Van Nederlandse films, tot prijswinnende documentaires: stuk voor stuk met liefde en zorg geselecteerd door onze filmprogrammeur. Kijk voor het actuele aanbod van films op de website van Picl.

Hieronder staan wat tips voor thuis!

BEKIJK HET FILMAANBOD

Deux

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. Voor hun naasten zijn ze simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen.

In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen in het openbaar. Madeleine en Nina genieten van de dingen van alledag en bewegen zich vrijelijk tussen de appartementen. Tot hun portaal door een onverwachte gebeurtenis plotseling gesloten wordt en ze elkaar niet meer kunnen bereiken.

Bekijk de film

Deux

True Mothers

De gerenommeerde Japanse regisseur Naomi Kawase keert na An en Radiance terug met een ontroerend verhaal over familie en moederschap. Warm, menselijk, genuanceerd en met een perfect gevoel voor dat wat ons leven waarde geeft.

Satoko en haar man hebben problemen met zwanger te worden. Ze besluiten te adopteren en worden zo de ouders van Asato, een jongetje geboren uit een onstuimige puberliefde. Jaren later komt het gelukkige gezin onder spanning te staan als plots zijn biologische moeder op de stoep staat. Wie is deze vrouw en wat is er destijds gebeurd?

Bekijk de film

True Mothers

Pari

In dit aangrijpend familiedrama, waarin de Iraanse Pari en haar man naar Athene reizen op zoek naar hun vermiste zoon Babak, komt het aan op de innerlijke kracht en het doorzettingsvermogen van Pari.

Wanneer Pari en haar man hun studerende zoon in Athene opzoeken, stranden ze al gelijk op de luchthaven, tevergeefs wachtend op Babak die hen zou komen ophalen. In deze voor hen vreemde omgeving is het traditionele moslimkoppel aangewezen op het beetje Engels dat Pari spreekt. Al hun pogingen om te achterhalen waar hun zoon zich bevindt eindigen in een dood spoor, maar Pari voelt instinctief dat opgeven geen optie is. In haar zoektocht volgt ze de voetsporen van het rebelse leven van haar verdwenen zoon, waarin Pari niet alleen haar kind probeert te vinden maar ook zichzelf.

Bekijk de film

Pari

Gli anni più belli

De Italiaanse bioscoophit Gli anni più belli (‘de mooiste jaren’) is een zomerse film over vriendschap, familie en het leven, waarin we vier vrienden volgen gedurende 40 jaar.

Giulio, Gemma , Paolo  en Riccardo zijn sinds hun jeugd in de jaren 80 goed bevriend. Ze groeien samen op, gaan samen door de puberteit en worden samen volwassen. Ze delen alles samen: liefde, succes en tegenslagen. Als de jaren verstrijken verliezen de vier vrienden elkaar regelmatig uit het oog, maar telkens vinden ze elkaar weer terug.

Bekijk de film

Gli anni più belli

Notturno

Met deze documentaire laat Gianfranco Rosi ons opnieuw kennismaken met het dagelijks leven van gewone mensen in uitzonderlijke situaties. In zijn vorige film Fuocoammare bevonden we ons tussen de bewoners en vluchtelingen op Lampedusa. In Notturno bevinden we ons in de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon.

NOTTURNO staat voor het licht in de duisternis van oorlog. De film werd over een periode van drie jaar gemaakt langs de door oorlog en terrorisme gehavende grenzen in het Midden Oosten. Dictatuur, invasies en geweld voedden elkaar in een vicieuze cirkel die het leven van de plaatselijke bevolking voortdurend ontwricht. Op de achtergrond zijn strijd en vernietiging alom aanwezig, maar op de voorgrond vinden we universele menselijkheid.

Bekijk de film

Notturno

White Cube

White Cube is de nieuwe, langverwachte film van kunstenaar Renzo Martens. Als Martens voor de vertoning van zijn film Enjoy Poverty door Tate Modern in Londen wordt uitgenodigd, ziet hij er overal Unilever logo’s. Dit is het startpunt van White Cube, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem.

Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. De nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren. Na een eerste hopeloos mislukte poging van Martens zelf, besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Ze verenigen zich in de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en maken zelfportretten van rivierklei, die met 3D technologie worden gereproduceerd in chocolade. Als plantagearbeider Matthieu Kasiama naar New York reist om daar de eerste solo-expositie van CATPC te openen, roept de New York Times de expositie uit tot best art of the year. Met de opbrengsten van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen land terug – het land waar Unilever in 1911 in Leverville zijn eerste plantage vestigde en dat na honderd jaar monocultuur volledig vernietigd is. Samen met hun leider, milieuactivist René Ngongo, ontwikkelen ze er een bloeiende, inclusieve en ecologische postplantage. Op hun land bouwen ze een eigen, door OMA ontworpen museum, een white cube, om hun toekomst veilig te stellen.

Bekijk de film

White Cube

Passion Simple

Hélène is universitair docent, gescheiden en woont samen met haar zoontje in Parijs. Wanneer ze op een dag de getrouwde Russische diplomaat Alexandre tegen het lijf loopt, besluit ze zich volledig aan hem en haar verlangens over te geven.

Het is het begin van een verslavende affaire, geschetst vanuit het vrouwelijke perspectief. Op zoek naar sprankeltjes van hoop en aandacht van de ongrijpbare Rus, verliest Hélène volledig de controle over haar eigen leven. Ze belandt op het schemergebied tussen slopend verlangen en waanzin en reist zelfs naar Moskou af om enkel en alleen even dezelfde lucht in te kunnen ademen.

Passion Simple is een sensueel psychologisch drama naar de gelijknamige bestseller van Annie Ernaux, met in de hoofdrol Laetitia Dosch (Jeune femme en Mon roi) en balletdanser Sergei Polunin (Murder on the Orient Express en White Crow).

Passion Simple

Corpus Christi

Tip van onze programmeur Anton:

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden. Vanwege zijn strafblad maakt hij alleen geen schijn van kans.

Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. De lokale gemeenschap kan hem goed gebruiken en Daniel besluit in zijn rol te blijven om het dorp te helpen met een onverwerkt trauma. Maar terwijl hij steeds zelfzekerder wordt als charismatische, onorthodoxe priester, ligt ontmaskering op de loer en wordt de angst dat zijn criminele verleden hem inhaalt steeds groter.

Het verhaal van Corpus Christi is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De film werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Internationale Film en heeft wereldwijd zo’n 50 prijzen gewonnen.

Bekijk de film

Corpus Christi

Un pays qui se tient sage

In een tijd waarin de onvrede over sociale ongelijkheid in Frankrijk toeneemt, wordt er bij demonstraties steeds vaker en steeds harder ingegrepen door de politie.

In Un pays qui se tient sage (Een land dat zich goed gedraagt) onderzoekt journalist en filmmaker David Dufresne hoeveel macht de politie eigenlijk heeft en inzet. En hoe rechtvaardigt de Franse overheid het politiegeweld tegen eigen inwoners? Om antwoorden te vinden op die vraag, confronteert Dufresne een panel van Franse burgers met gewelddadige beelden van de gele hesjes-demonstraties. Het panel reflecteert op de heersende sociale onrust en het gebruik van geweld op straat. Een schokkende documentaire die alle kanten van het recht, of onrecht, van politiegeweld verkent.

Bekijk de film

Un pays qui se tient sage

The Sound of Philadelphia

In dit spannende misdaadrama gaan rivaliserende maffiafamilies de strijd met elkaar aan. Met een indrukwekkende rol voor de bekroonde Belgische acteur Matthias Schoenaerts.

Peter (Matthias Schoenaerts) groeide op in een Ierse maffiafamilie in Philadelphia. Na de wrede dood van zijn vader, werd hij als een broer opgenomen in het Ierse gezin. Zijn neef Michael (Joel Kinnaman) is als een broer voor hem. Maar zijn trouw komt op scherp te staan, als de rivaliteit tussen de maffiafamilies ook toeneemt. Philadelphia is aan het veranderen en de Italianen winnen aan terrein. Michael accepteert de concurrentie niet en wordt steeds gewelddadiger en Peter verliest zijn grip op hem. Hij wil het verraad dat het even van zijn vader kostte niet loslaten, maar wat kan hij doen om een nieuwe escalatie te voorkomen?

Bekijk de film

The Sound of Philadelphia

The Burnt Orange Heresy

In deze stijlvolle crime thriller probeert een kunstcriticus tegen elke prijs een werk van een legendarische kunstenaar te bemachtigen. Met een sterrencast die bestaat uit Claes Bang (The Square), Elizabeth Debicki (Widows, Tenet), Donald Sutherland en Mick Jagger.

Nadat de charmante kunstcriticus James Figueras de extroverte Berenice Hollis ontmoet, reizen de nieuwe geliefden af naar het landgoed van kunstverzamelaar Cassidy. Hun gastheer onthult dat hij Jerome Debney, een van de meest raadselachtige schilders aller tijden, onderdak verleent. Debney leidt een teruggetrokken bestaan op het landgoed. Cassidy stelt de ambitieuze James in de gelegenheid Debney te interviewen. Een unieke kans. Maar Cassidy stelt wel een voorwaarde – wat leidt tot een web van leugens en hebzucht.

Bekijk de film

The Burnt Orange Heresy

Police

In Parijs delen politieagenten Aristide en Virginie, tevens geliefden, een lange nacht met collega Erik. Samen krijgen ze de ongewone opdracht om een man weg te brengen naar het vliegveld, zodat hij kan worden uitgezet naar Tadsjikistan.

De sfeer in de auto is behoorlijk gespannen. De angstige man zit op de achterbank en kan niet met hen communiceren. Als Virginie zich realiseert dat de uitzetting betekent dat ze zijn leven in gevaar brengt, besluit ze in te grijpen. Het lot van de man ligt in hun handen.

Police is een film gebaseerd op een gelijknamige roman, met hoofdrollen voor o.a. Omar Sy (Intouchables, Demain tout Commence) en Virginie Efire (Le Grand Bain). De film ging in wereldpremière tijdens de Berlinale 2020.

Bekijk de film

Police

Made in Italy

De Londense kunstenaar Robert reist samen met de van hem vervreemde zoon Jack af naar Italië. Samen hebben ze het huis van hun echtgenote en moeder geërfd.

Tot hun teleurstelling treffen ze de eens zo schitterende villa compleet verwaarloosd aan. Wanneer de renovaties niet volgens plan verlopen doet dat de toch al gespannen relatie tussen vader en zoon weinig goed. Robert heeft weinig talent voor klussen en zoekt daarom de hulp van enkele buurtgenoten. Voor Jack lijkt de staat van het huis een weerspiegeling van zijn zoektocht naar herinneringen aan de tijd met zijn moeder. Terwijl Robert en Jack het huis in volle glorie herstellen, werken de vader en zoon ook aan hun relatie.

Bekijk de film

Made in Italy

All the Pretty Little Horses

Aliki en Petros verhuizen noodgedwongen met hun vijfjarig kind naar een klein appartement op het Griekse platteland. Een behoorlijke omslag, zowel economisch als mentaal. Lukt het ze om te wennen aan dit nieuwe leven?

Dat is nog maar de vraag in All the Pretty Little Horses , een aftastend drama over een gezin op zoek naar een nieuw thuis. Aliki is halftijds thuisverpleegster. Petros is klusjesman in de villa van de rijke, vrijgevochten Anna. De twee proberen zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, maar al gauw steken spanningen tussen hen de kop op.

In afwezigheid van rijke huisbaas, brengt het paar steeds meer tijd door in de luxe villa en beginnen ze een leven te leiden dat niet van hen is. En waar Petros staat te trappelen om het nieuwe leven te omarmen, toont Anna steeds verzet

Bekijk de film

All the Pretty Little Horses

The Mole Agent

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis.

De vriendelijke oude man wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld. De eerste horde wordt opgeworpen door pencamera’s, smartphones en alle andere technologie waarmee hij niet bekend is. Ook vindt hij het maar lastig om de voor een spion noodzakelijke afstand te bewaren.

Bekijk de film

The Mole Agent

Calamity

Deze prachtige animatie vertelt het verhaal van hoe de 12-jarige Martha Jane uitgroeide tot de legendarische ‘Calamity’ Jane. Een eigenzinnige held die haar eigen plan trekt in de tijd van het Wilde Westen.

De jonge Martha Jane trekt met haar familie en vele anderen naar het Westen van Amerika op zoek naar een beter leven. Als haar vader gewond raakt, moet ze voor haar broertje en zusje zorgen en de huifkar leren besturen. Ondanks dat ze wordt tegengewerkt omdat ze een meisje is, laat de stoere Martha zich niet kennen. Tot ze ten onrechte van diefstal wordt beschuldigd. Om haar onschuld te bewijzen vlucht ze, en belandt in allerlei spannende avonturen.

Bekijk de film

Calamity

The Secret Garden

Als de ouders van de 10-jarige Mary Lennox overlijden, wordt ze opgevangen door haar oom in Engeland. Daar ontmoet ze haar zieke neefje Colin, die eigenlijk niet naar buiten mag.

Samen gaan ze op avontuur in de honderden kamers en uitgestrekte tuinen van het grote landhuis. Ze ontdekken een mysterieuze deur, die leidt tot een geheime tuin die sinds de dood van haar tante niet meer open is geweest.

Bekijk de film

The Secret Garden

Jackie en Oopjen

De 12-jarige Jackie is kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder heeft er een belangrijke baan als conservator. Als Jackie na sluitingstijd langs het beroemde Rembrandt-portret van Oopjen Coppit loopt, volgen de ogen van het schilderij haar.

Plots stapt Oopjen uit het schilderij en ineens staat ze recht voor Jackies neus. Ze dacht dat Jackie haar langverloren zusje was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Oopjen is radeloos. De stoere Jackie besluit haar te helpen bij de zoektocht naar haar zusje. Ze neemt haar mee naar huis en verstopt haar in de badkamer. Maar hoe gaat ze die wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voor haar moeder? En hoe komt Oopjen weer terug in het schilderij?

Bekijk de film

Jackie en Oopjen

Atardi – The Life of Curaçao’s Musical Genius Rudy Plaate

Filmmaker Selwyn de Wind legt vast hoe de levenslustige Rudy Plaate (1937) zich van jongs af aan ontwikkelt tot een van de grootste muzikanten van de voormalige Nederlandse Antillen. Een eerbetoon aan één van de belangrijkste grondleggers van de populaire muziekcultuur op Curaçao, wiens hit ‘Atardi’ ook wel het officieuze volkslied van Curaçao en Aruba wordt genoemd.
Content waarschuwing: bevat verwijzingen naar suïcide

Familie en vrienden vertellen in een chronologisch eerbetoon het verhaal van Plaate’s kleurrijke leven. De documentaire Atardi – The Life of Curaçao’s Musical Genius Rudy Plaate werd opgenomen gedurende een periode van vijf jaar en volgt de hoogte- en dieptepunten in het leven en werk van muzieklegende Rudy Plaate. Uitgebreid archiefmateriaal wordt gecombineerd met interviews van familie, vrienden en andere muziekkenners. De Wind kreeg volledige toegang tot Plaate en schetst een intiem portret van zijn leven, terwijl hij leert omgaan met dementie.

Bekijk de film

Atardi – The Life of Curaçao’s Musical Genius Rudy Plaate

De Patrick

Patrick woont samen met zijn ouders op een naturisten-camping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt.

De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer, wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf. De Patrick is een familiedrama over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent.

Bekijk de film

De Patrick

Collective

In Collective wordt de brand die in 2015 een Roemeense nachtclub verwoestte onder het licht gebracht. Langzaamaan wordt duidelijk dat de door corruptie verrotte gezondheidszorg – en niet de verwondingen – de meeste slachtoffers veroorzaakte.

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een verwoestende brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, 27 stierven ter plekke en 180 raakten gewond. In de maanden die volgden, stierven nog eens 37 slachtoffers in het ziekenhuis, en niet aan brandwonden. Bovendien bleek dat de nachtclub helemaal geen branduitgangen had en de eigenaar gewoon kon blijven uitbaten. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.

Bekijk de film

Collective

Caught in the Net

Let op: deze documentaire bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.

Drie actrices, drie kinderkamers en 2.458 mannen op zoek naar seks. Caught in the Net schijnt licht op online kindermisbruik door een onthutsend experiment, waarin drie actrices zich voordoen als 12-jarige meisjes.

Hoe gevaarlijk is het internet voor minderjarige meisjes? Deze documentaire probeert daar antwoord op te vinden door drie actrices te volgen, die de opdracht krijgen om zich op verschillende sociale media voor te doen als tienermeisje. In hun nagebouwde kinderkamers chatten en skypen ze met volwassen mannen, die contact met hen hebben gezocht. Maar het blijft niet alleen bij praten, al gauw blijkt dat veel mannen meer willen zien.

Bekijk de film

Caught in the Net

The Kingmaker, Imelda Marcos

Voormalig first lady van de Filipijnen, Imelda Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met meer dan duizend paar schoenen. Bekroond filmmaker Lauren Greenfield volgt deze excentrieke glamourqueen op haar missie om terug te keren in de zetel van de macht terwijl ze zich voordoet als vaderlandslievende weldoenster.

Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Hawaï tijdens de volksopstand van 1986, keert ze als weduwe terug uit ballingschap. Alsof er niets is gebeurd, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als trotse ‘moeder van het volk’. (“Ik gaf Mao een hand en vijf minuten later was de koude oorlog opgelost!”) Tegelijkertijd laat de film de verwoestende corruptie in het land zien achter de zorgvuldig opgetooide façade. Geld en macht houden elkaar in evenwicht. En de prangende vraag blijft waar al dat geld vandaan komt.

Bekijk de film

The Kingmaker, Imelda Marcos

The Singing Club

Angst en eenzaamheid liggen op de loer in het leven van de partners van beroepsmilitairen. Maar Kate besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Ze trommelt een groep vrouwen op en start samen een zangkoor – en met succes. Tot hun grote verbazing worden ze uitgenodigd voor een optreden in een grootste tv-show.

Bekijk de film

The Singing Club

Rifkin Festival

Wanneer filmliefhebber Mort Rifkin zijn echtgenote, publiciteitsagent Sue, vergezelt naar het San Sebastian Film Festival in Spanje vermoedt hij dat haar fascinatie met haar jonge cliënt, filmregisseur Philippe, misschien wel iets verder gaat dan alleen die van werk.

Terwijl Philippe’s film overladen wordt met overdadige lof, vindt Mort deze maar banaal en dwalen zijn gedachten af naar de filmklassiekers waar hij ooit les over gaf. Mort’s constante afkeuring van Philippe, iemand die belangrijk is voor Sue als client maar ook als persoon die ze erg bewondert, zet hun toch al kwetsbare huwelijk onder druk. Mort vrolijkt wat op wanneer hij dokter Jo Rojas ontmoet, een gelijkgestemde ziel die lijdt onder haar huwelijk met de uitbundige schilder Paco.

Bekijk de film

Rifkin Festival

Les Misérables

Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement.

Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties…

Bekijk de film

Les Misérables

Antoinette Dans Les Cévennes

Schooljuf Antoinette kijkt uit naar een romantisch weekje weg met haar geheime minnaar Vladimir. Als hij plots niet meer kan omdat zijn vrouw spontaan een wandelvakantie heeft geboekt, besluit Antoinette hen achterna te reizen.

Tijdens deze ongeplande wandeltocht door de bergen komt Antoinette zichzelf tegen. Was dit wel zo’n goed idee?

Antoinette dans les Cévennes was onderdeel van de officiële selectie van Cannes 2020.

Bekijk de film

Antoinette Dans Les Cévennes

Babyteeth

Milla wordt zestien en is een typische puber: recalcitrant, verliefd en levenslustig. Maar Milla heeft ook drie pruiken, slikt een hele apotheek aan medicijnen, en lijdt aan een vergevorderd stadium van kanker.

De vader en moeder van Milla weten niet hoe ze met Milla’s ziekte en haar nieuwe liefde (de zeven jaar oudere drugsdealer Moses) om moeten gaan. Hoe kan je rouwen om iemand die er nog is? En hoe vertel je je dochter wat ze wel en niet met haar leven mag doen, als dat leven nog maar een paar maanden duurt?

Bekijk de film

Babyteeth

De Vogelwachter

Al bijna een halve eeuw woont de vogelwachter moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eiland. Maar dan wordt zijn postadres opgeheven.

Er komt een abrupt eind aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur. Toch weigert hij te vertrekken.Geheel op eigen wijze trekt de vogelwachter ten strijde.

Bekijk de film

De Vogelwachter

Adam

In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd.

Wanneer ze aanklopt bij Abla blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij.

Bekijk de film

Adam

Rocks

De Brits-Nigeriaanse Shola – ook wel ‘Rocks’ genoemd – is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar ze is vooral bezig met wat zich in haar thuissituatie afspeelt.

Haar vader is overleden en nadat haar moeder plotseling vertrekt, neemt Rocks de zorg van haar jongere broertje Emmanuel op zich. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor en wordt ze omringd door haar vriendinnen.

Bekijk de film

Rocks

Sorry We Missed You

Sorry We Missed You is de nieuwe film van tweevoudig Gouden Palm winnaar Ken Loach (I, Daniel Blake). De film vertelt een eerlijk en ontroerend verhaal, over een gezin dat zich staande probeert te houden in het hedendaagse Engeland.

Ricky en Abby wonen met hun kinderen, hun 15-jarige zoon Seb en 11-jarige dochter Liza Jane, in Newcastle. Sinds de economische crisis worstelt het gezin om rond te komen. Abby werkt lange dagen in de thuiszorg, Ricky heeft zijn baan in de bouw verloren en verdient bij met verschillende klussen.

Bekijk de film

Sorry We Missed You

Parasite

De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren.

Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles moeten zetten om hun nieuwe leven in stand te houden.

Bekijk de film

Parasite

Pinocchio

Een nieuwe vertelling van het klassieke sprookje Pinocchio, over een houtsnijder en zijn houten pop die op magische wijze tot leven komt.

Gepetto noemt de pop Pinocchio en voedt hem op als zijn eigen zoon. Maar Pinocchio vindt het lastig om braaf te zijn. Hij is snel afgeleid en tuimelt van het ene ongeluk in het andere terwijl hij wordt misleid, gekidnapt en achterna gezeten door bandieten in een wereld vol fantasierijke wezens. Van de buik van een gigantische vis, tot speelgoedland en het veld der wonderen. Zijn trouwe vriendin de fee probeert hem te laten inzien dat zijn grote droom, een echte jongen worden, alleen uit kan komen als Pinocchio zijn gedrag verandert.

Bekijk de film

Pinocchio

The painted bird

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft een joodse jongen bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden.

Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten. Tegen het einde van de oorlog hebben de zware jaren hun sporen op de jongen achtergelaten en is hij voorgoed veranderd. Naar de geprezen bestseller van Jerzy Kosiński.

Bekijk de film

The painted bird

The lawyer

Marius is een succesvolle advocaat in Vilnius. Ali een Syrische vluchteling in Belgrado. De twee ontmoeten elkaar in een chatroom en al gauw ontstaat er een hevige liefde, maar lukt het hun de obstakels en afstanden te overbruggen?

De rijke Marius heeft een bruisend sociaal leven, struint evenementen af en is omringd door zijn vrienden. Ondanks alle voorspoed voelt hij een leegte en een groot gemis in zijn leven. Na een etentje met vrienden, videobelt hij met Ali. Zou hij de leegte kunnen vullen? Litouwen en Servië liggen niet ver van elkaar, maar kunnen ze een weg vinden door alle obstakels die tussen hen in staan?

Bekijk de film

The lawyer

Love sarah

Vastbesloten om de droom van haar overleden moeder, het openen van een bakkerswinkel in het Londense Notting Hill, uit te laten komen besluit de 19-jarige Clarissa de hulp van haar moeders beste vriendin Isabella en haar vervreemde excentrieke oma Mimi in te schakelen.

De drie generaties vrouwen zullen hun rouw, onzekerheden en onderlinge verschillen moeten zien te overwinnen om de herinnering aan de door hen zo geliefde Sarah levend te houden door hun winkel te vullen met liefde, hoop én kleurrijk gebak van over de hele wereld.

Bekijk de film

Love sarah

La Belle Époque

Het leven van Victor raakt ontregeld wanneer hij kennismaakt met zakenman Antoine, die hem de kans biedt zijn meest memorabele herinnering opnieuw te beleven.

Zakenman Antoine runt een uniek entertainmentbedrijf. Antoines bedrijf biedt zijn cliënten namelijk de kans om door een combinatie van slimme trucages en het naspelen van gebeurtenissen terug in de tijd te gaan, naar een moment naar keuze. Victor besluit de meest memorabele week uit zijn leven te herbeleven, de week waarin hij zijn grote liefde voor het eerste ontmoette, veertig jaar eerder.

Bekijk de film

La Belle Époque

Seules les bêtes

Op het eerste gezicht lijken verpleegster Alice (Laure Calamy) en haar man, veeboer Michel (Denis Ménochet) een typisch, ongelukkig getrouwd stel. Alice heeft een affaire en Michel is hele dagen aan het werk.

Wanneer buurvrouw Evelyne verdwijnt en haar auto gevonden wordt aan een verlaten weg, is de politie ten einde raad. Hoewel er van een dader nog ieder spoor ontbreekt, zijn er toch 5 mensen – ver weg en dichtbij – die gelinkt kunnen worden aan de verdwijning. Zij raken stuk voor stuk verwikkeld in een mysterie, vol geheimen en verraad.

Bekijk de film

Seules les bêtes

Été 85

Als een schijnbaar eindeloze zomer vol plezier toch tot zijn eind komt, maken Alexis en David de balans op. Zal hun liefde langer duren dan de zomer?

Het zijn de jaren tachtig en de zomervakantie is net van start gegaan. De onbezorgde sfeer geeft het gevoel dat alles nog mogelijk is en overal is vrolijke discomuziek te horen. Maar dan kapseist het bootje van de 16-jarige Alexis. Hij wordt gelukkig op tijd gered door David en deze ontmoeting blijkt het begin van een bijzondere vriendschap. Al gauw hebben ze de tijd van hun leven samen en zijn ze binnen de kortse keren innig verliefd. De zomerse weken komen aan hun einde, maar zal hun liefdesdroom standhouden als het weer kouder wordt?

Bekijk de film

Été 85

House of Hummingbird

“Als je het gevoel hebt dat je niets kunt, kijk dan naar je handen en beweeg je vingers een voor een. Dan weet je dat je dát in elk geval kunt.”

Dat is het advies van de 14-jarige Eunhee aan haarzelf. De introverte tiener heeft het niet makkelijk op de middelbare school. Ze moet hard werken voor goede cijfers en voelt zich verloren. Thuis is het ook niet echt gezellig. Eunhee’s ouders werken zich een slag in de rondte. Het ene moment vliegen ze elkaar in de haren, het andere moment zitten ze gezellig voor de televisie te lachen. Ook eisen het opgroeien en de zoektocht naar houvast zijn tol als puber. Pas als Eunhee een nieuwe docente krijgt en daarmee een onverwachte vriendschap opbouwt, lijkt er licht aan het einde van de tunnel te zijn.

Bekijk de film

House of Hummingbird

Shirley

Rose en Fred verhuizen naar een dorp in Vermont in de hoop voor een baan voor Fred. Dan krijgen ze een aanbod om in te trekken bij professor Stanley Hyman en zijn echtgenote, de beruchte horrorauteur Shirley Jackson. Onder een voorwaarde, Rose helpt mee in het huishouden en verzorgt de misantropische, kettingrokende en door depressies geplaagde Shirley.

Terwijl Fred ambitieus aam de slag gaat als Stanleys onderwijsassistent in Bennington, voelt Rose zich aan haar lot overgelaten. Ze is ineens huishoudster, een rol die haar niet in dank wordt afgenomen door Shirley. Met afgrijzen vervult ze haar dagelijkse taken als er opeens toch een bijzondere vriendschap ontstaat tussen haar en Shirley, die soms meer dan vriendschappelijk lijkt te zijn. Deze band stelt het huwelijk van het jonge echtpaar flink op de proef.

Bekijk de film

Shirley

The Nest

Hoe ver ga je om de schijn van gelukkig zijn op te houden? En wat doe je als in dat masker de eerste barstjes zichtbaar worden?

Op zoek naar nieuwe kansen verhuist de ambitieuze ondernemer Rory met zijn vrouw en kinderen van een veilige Amerikaanse buitenwijk naar een landhuis in Engeland. Maar de overgang is groot, het landhuis is onbetaalbaar en de nieuwe omgeving blijkt conservatiever dan verwacht. Terwijl Rory zich compleet verliest in zijn werk, heeft Carrie problemen om zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving. Hierdoor raken ze steeds meer van elkaar verwijderd en vervreemd. En dan komen de eerste scheuren in het ogenschijnlijke perfecte gezin, dat uit elkaar dreigt te vallen.

Bekijk de film

The Nest

The New Gospel

De Zwitserse regisseur Milo Rau wil met zijn werk niet alleen de wereld portretteren; hij wil haar ook veranderen. Samen met zijn filmploeg trekt hij naar de Zuid-Italiaanse stad Matera om er in navolging van Pier Paolo Pasolini en Mel Gibson het leven van Jezus te verfilmen.

In Matera vindt Rau de sociale en politieke grondstof om van het bijbel verhaal een verhaal van nu te maken. De parallel is niet moeilijk te trekken. Jezus zou volgens sommigen zijn gekruisigd omdat hij een bedreiging vormde voor de gevestigde orde. Tweeduizend jaar later leven er in de gemeenten rond Matera duizenden arbeidsmigranten in mensonwaardige omstandigheden, opeengepakt in sloppenkampen zonder stromend water of elektriciteit. Deze seizoenwerkers, vaak mensen zonder papieren, plukken tegen een hongerloon tomaten of sinaasappelen voor de ‘gewone’ Italiaan.

Bekijk de film

The New Gospel

The Human Voice

Een vrouw (Tilda Swinton) wacht wanhopig op de man die haar verlaten heeft. Zijn koffers en hond staan klaar, maar hij komt niet. Tijdens een telefoongesprek met haar ex-geliefde worden we deelgenoot van haar wanhoop, rusteloosheid en sarcasme. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk.

The Human Voice is de eerste Engelstalige film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (Dolor y gloriaHable con ellaTodo sobre mi madre). Hij baseerde het verhaal op het het beroemde toneelstuk ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau uit 1928. In Tilda Swinton vond Almodóvar de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert: een verlaten en ontredderde vrouw.

Bekijk de film

The Human Voice

Erbarme Dich – Matthäus Passion Stories

In een labyrintische vertelling doet een aantal personages, waaronder operaregisseur Peter Sellars en schrijfster Anna Enquist, verslag van hun bijzondere band met Bachs muziek.

Orkest, solisten en koor van dirigent Pieter Jan Leusink voeren de Matthäus Passion op en begeleiden de verhalen met hun muziek. Met een pijnlijke levensgeschiedenis waarin het muziekstuk een allesoverheersende rol heeft gespeeld, is Leusink ook een van de hoofdpersonen. We luisteren verder naar de ontroerende verhalen van o.a. koordirigent Simon Halsey, Russische sopraan Olga Zinovieva en enkele leden van het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers. Het lijdensverhaal van de Matthäus Passion is niet alleen tijdloos, maar ook vertrouwd en universeel: ondanks onze verschillen delen we het geheim van de muziek.

Bekijk de film

Erbarme Dich – Matthäus Passion Stories

Camino

Martin de Vries besluit de Camino te gaan lopen, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Zonder noemenswaardige voorbereiding legt hij de tocht van 1600 kilometer af in bijna zeventig dagen: stappend van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Noordwest-Spanje.

“Alles in me zei dat ik het moest doen”, aldus de hoofdpersoon, regisseur en cameraman van de documentaire Camino. Het resultaat: een zomers, ontroerend en wonderbaarlijk zelfportret over de wereldberoemde wandeltocht naar Santiago de Compostella, die jaarlijks honderdduizenden mensen afleggen. De Vries neemt de kijker mee langs wonderschone paden en landschappen. Tijdens het wandelen filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen.

Bekijk de film

Camino

Desert Paradise

Wat doe je als gemeenschap van een idyllisch afgelegen stadje wanneer de grootste werkgever besluit zich terug te trekken? Voor dat dilemma staan de inwoners van Oranjemund, een klein paradijs midden in de Namibische woestijn.

Nu de nabijgelegen diamantmijn uitgeput raakt besluit diamantbedrijf NAMDEB, tevens grondlegger, een groot deel van de medewerkers te ontslaan. De harmonieuze gemeenschap vreest voor haar toekomst en besluit de handen ineen te slaan om het diamantstadje aantrekkelijk te maken voor toerisme. Desert Paradise observeert en laat de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal vertellen. Zal Oranjemund een spookstad worden, opgeslokt door het zand, of slagen de inwoners erin zichzelf opnieuw uit te vinden en een duurzame stad te creëren?

Bekijk de film

Desert Paradise

Balloon

Het zijn de jaren tachtig in China. De eenkindpolitiek is onlangs ingevoerd en Dargye en Drolkar leiden een rustig leventje in de uitgestrekte graslanden van Tibet met hun drie kinderen. Maar als hun twee jongste zoons de laatste condooms als ballonnen hebben opgeblazen, voltrekt zich een ongemakkelijk doch komisch drama.

Het dorp is in rep en roer: niet alleen vanwege de twee onstuimige zoontjes die de condooms van hun ouders als ballonnen hebben opgeblazen. Maar ook omdat het echtpaar al drie zoons heeft, en nog meer kinderen mag niet van China’s eenkindpolitiek. De oplossing lijkt misschien simpel, maar Dargye is net zo hitsig als zijn rammetjes dus er moet gauw een nieuw voorbehoedsmiddel worden gevonden.

Bekijk de film

Balloon

Wendy

Het Neverland van deze Peter en Wendy is een vulkanische eiland waar de tijd stil staat en de verbeelding van de kinderen de natuur beheerst.

Wendy en haar broers turen uit verveling weer eens uit het raam en kijken naar de voorbijrazende treinen. Maar dit keer zien ze ook Peter zitten, die ze plotseling meeneemt op reis naar een nieuwe en onbekende wereld: Neverland. Een plek waar geen volwassenen wonen en tijd niet bestaat.

Bekijk de film

Wendy

Gli Indifferenti

Als haar man komt te overlijden, staat de welgestelde Italiaanse Mary er ineens slecht voor. Niet alleen moet ze de dood van haar geliefde verwerken, maar de kersverse weduwe komt na jaren welvaart en weelde op zwart zaad te zitten.

Met Gli Indifferenti wil regisseur Leonardo Guerra Saràgnoli laten zien wat er achter de schijn van welstand en rijkdom schuil gaat. Soms is die schijn flinterdun, zoals in het geval van de welgestelde weduwe Mary en haar bijna volwassen kinderen Michele en Carla. Na de dood van de pater familias nemen de spanningen in het gezin toe.

Bekijk de film

Gli Indifferenti

The Crossing

Het is december 1942 en de oorlog is ineens geen spelletje meer voor de 10-jarige Gerda en haar broer Otto. Hun ouders maken deel uit van het Noorse verzet, maar vlak voor de kerstdagen worden de vader en de moeder plots gearresteerd door de Duitsers en blijven Gerda en Otto alleen achter.

Dan stuiten de twee opeens op Sarah en Daniel in een geheime kast in de kelder. De twee jonge kinderen zijn Joods en dreigen door de Duitse bezetters te worden opgepakt. De ouders van Gerda en Otto boden hun onderdak, maar het is niet langer veilig in het huis. Het is aan Gerda en Otto om het werk van hun ouders af te maken.

Bekijk de film

The Crossing

Tove

In het jaar 1945, na de Tweede Wereldoorlog, voelt de kunstenaar Tove Jansson een hernieuwde artistieke en sociale vrijheid. In de jaren die volgen vecht ze zich vrij van de huisje-boompje-beestje verwachtingen die de maatschappij haar oplegt.

Zo verzet ze zich tegen de strikte idealen die haar conservatieve vader hoog in het vaandel draagt. Haar levensstijl is onconventioneel, op zijn minst door de open relatie met een getrouwde politicus. Wanneer ze de theatermaker Vivica Bandler ontmoet, voelt ze een alles verterende liefde voor de vrouw. Ondertussen wordt ze steeds beroemder door haar creatie van Moemins, nijlpaardachtige trolletjes.

Bekijk de film

Tove

Perfetti sconosciuti

Een groepje goed bevriende echtparen besluit tijdens een etentje alle telefoontjes en berichtjes te delen die ze binnenkrijgen. Ze blijken meer geheimen voor hun partners en vrienden te hebben dan ze dachten, wat hun onderlinge relatie aan het wankelen brengt.

Eva en Rocco, een getrouwd stel van rond de veertig met een puberende dochter, hebben drie bevriende stellen uitgenodigd voor een etentje bij hun thuis. De meesten kennen elkaar al sinds hun jeugd. Alleen Carlotta, de tweede vrouw van Lele, is nog vrij nieuw in het groepje. Tijdens het voorgerecht komt het gesprek op een vrouw die haar man op overspel betrapte toen ze op zijn telefoon compromitterende boodschappen aantrof. Eva stelt jolig voor dat iedereen zijn mobieltje op tafel legt en dat ze alle binnenkomende telefoontjes en berichtjes die avond met elkaar zullen delen. Ze hebben als goede vrienden toch niets voor elkaar te verbergen?

Bekijk de film

Perfetti sconosciuti

A casa tutti bene

Albo en Pietro vieren met hun talrijke familie hun 50-jarig huwelijk op het zonovergoten eiland Ischia. De gezellige familiereünie ontaardt in een chaotisch en explosief samenzijn als de familieleden noodgedwongen twee dagen en nachten met elkaar moeten doorbrengen.

Alba en Pietro wonen sinds kort op het zonnige eilandje Ischia, vlak voor de kust van Napels. Daar hebben ze een prachtige villa met voldoende plek om hun hele familie te ontvangen. Ze besluiten een groot feest te organiseren voor hun 50-jarige huwelijk. Iedereen is uitgenodigd: kinderen, ex-partners, neven, nichten, vrienden. Wat echter begint als een gezellig samenzijn, verandert na het diner al gauw als de veerboot vanwege sterke wind niet meer afvaart. Noodgedwongen moet de grote familie twee dagen en twee nachten met elkaar doorbrengen en al snel komen geheimen uit het verleden, niet-uitgeprate ruzies en andere spanningen naar boven.

Bekijk de film

A casa tutti bene

La prima cosa bella

Paolo Virzi’s vertelt met La prima cosa bella het nostalgische verhaal van de levendige Italiaanse moeder Anna. We volgen haar vanaf de vroege jaren zeventig tot het heden door de ogen van haar getroebleerde en afgevlakte zoon, Bruno.

Zomer, 1971. Bruno en Valeria zijn getuigen van de lotgevallen van hun moeder, Anna. Zij is door haar jaloerse echtgenoot op straat is gezet nadat ze was verkozen tot ‘mooiste mama van het strand’. Vanaf dat moment leidt Anna samen met haar kinderen een onzeker bestaan met talloze verhuizingen en verschillende minnaars.

Bekijk de film

La prima cosa bella

Pepr

Pepr is het nieuwe podium waar je krachtige films van Zwarte makers en verhalen uit de Zwarte diaspora vindt. Maandelijks de nieuwste films en belangrijkste klassiekers die eerder niet of nauwelijks in de Nederlandse filmtheaters of online aangeboden worden.

Pepr is een samenwerking van Full Color Entertainment en Picl en wordt ondersteund door partners die het belangrijk vinden dat er meer cultureel verschillende verhalen in film te zien zijn, waaronder Black Achievement Month, vrouwenplatform Black Ladies Talk, filmwebsite Cine.nl en natuurlijk de deelnemende Picl-theaters.

Pepr: Test Pattern

Fijnzinnig relatieportret van een gemengd stel dat zich door bureaucratie van het Amerikaanse zorgstelsel worstelt.
Content waarschuwing: vermelding seksueel misbruik

In Test Pattern volgen we het gemengde stel Renesha en Evan. Zij: een Afro-Amerikaanse carrièrevrouw die voor een goed doel gaat werken; hij: een nonchalante witte tatoeagekunstenaar. Soms bestaat ware liefde en heeft zij geen taal nodig.

Bekijk de film

Pepr: Test Pattern

Io sono l’amore

Als de Italiaanse familie Recchi samenkomt in hun imposante landhuis in Milaan voor de verjaardag van de pater familias, Eduardo senior, doemen een paar ingrijpende veranderingen op. Wie wordt de opvolger van het familiebedrijf en blijft de familie ondanks alles loyaal aan elkaar?

Tijdens het familiediner kondigt de pater familias aan wie het gigantische industriële familiebedrijf van hem mag overnemen. Hij verrast iedereen door de macht te splitsen tussen zijn zoon Tancredi en kleinzoon Eduardo. Maar de jonge Edo zit daar niet zo op te wachten, omdat hij al jaren droomt van een eigen restaurant openen met zijn vriendin Antonio, een aantrekkelijke en getalenteerde chefkok.

Bekijk de film

Io sono l’amore

Pepr: Billie

Documentaire over het tumultueuze leven van Billie Holiday, met nooit eerder gehoorde tapes en interviews.

In 1971 ging journalist Linda Lipnack Kuehl van start met het schrijven van een biografie van Billie Holiday. In acht jaar tijd verzamelde ze ruim 200 opnames van interviews met mensen die het tumultueuze leven van Holiday van dichtbij meemaakten. Linda’s boek is echter nooit afgerond, en de tapes nooit gehoord, tot nu in de documentaire Billie.

Bekijk de film

Pepr: Billie

Bekijk ons overige programma

Agenda
Bekijk ons overige programma

Nieuws

MIMIK Eten & Drinken
ma 05-06-2023

MIMIK Eten & Drinken

De horecaplek in Deventer, waar je terecht kan voor een lekkere borrel, heerlijke (Vega & Vegan) lunch/diner gerechten of koffie met taart!

weekoverzicht 8 t/m 14 juni
ma 05-06-2023

weekoverzicht 8 t/m 14 juni

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week!

Weekoverzicht 1 t/m 7 juni
di 30-05-2023

Weekoverzicht 1 t/m 7 juni

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week!

Onze keuken is geopend op 1e & 2e pinksterdag
do 25-05-2023

Onze keuken is geopend op 1e & 2e pinksterdag

Op beide pinksterdagen kun je bij ons heerlijk komen eten, reserveer jij snel een plekje?