4687

Cabaret

Amsterdams Kleinkunst Festival

Finalistentournee

Van der Laan en Woe. Yentl en De Boer. Glodi Lugungu. Rosa da Silva. Stefano Keizers. Ze hebben allemaal minstens één ding gemeen: ze wonnen de AKF Sonneveldprijs en wisten een succesvolle (theater)carrière op te bouwen. Toch zijn ze ook ontzettend verschillend. De een maatschappijkritisch, de ander meer gefocust op grappen, bizarre verhalen of juist mooie liedjes.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival begeleidt aanstormend talent naar hun kleinkunstcarrière. De Finalisten van de AKF Sonneveldprijs touren daarom nu door het land. Ze zijn er klaar voor om de theaterzalen te veroveren. Dit wil je niet missen, al was het maar om later te claimen dat je ze als eerste live hebt gezien.

Er staat na afloop een drankje voor je klaar

Farida Laan
Een zenuwdokter heeft een obsessie voor dameslaarsjes. Zijn buurvrouw huldigt het principe dat pokdaligheid het beste uitkomt boven een zijden overhemd. Maar zij spelen geen rol in De Assistent. Wel een wetenschapster die de gevoeligheid van brandwerende broeken bestudeert. Konijnen, hoefdieren, regenjassen, gootsteenontstopper, slappe handjes, dansjes en nietigheid. Taal, lust en verbeelding. En Dolly Parton.

Farida Laan (1964, geboren in Hoorn, woonachtig in Amsterdam) was kort danser en lang kunstenaar. Totdat het statische karakter van papier en canvas, de beslotenheid van haar atelier, en haar stille kunstenaarschap haar danig de keel uithingen. Ze zegde haar atelier op, gooide schilderijen weg. Nu brengt ze haar absurdistisch universum op het podium. Het theater is hervonden, de verbeelding belichaamd.
 

n00b
In n00b speelt n00b vliegen Isabelle en Laura door verschillende scènes heen. Ze zoeken schurend naar ongemak en vinden elkaar in snelle schakels, hiphop, techno en gevoelige chanson vanuit ladyperspectief. Ze proberen zich te verhouden tot maatschappij-kritische thema’s en tot hun eventuele onvermogen daar iets aan te doen.  n00b speelt n00b is een ode aan de eenlingen op deze wereld die er stiekem ook toe doen en zich hopelijk herkennen in de 2020 struggles van n00b.

Laura Bakker (Amsterdam, 1996) en Isabelle Kafando (Haarlem, 1999) leerden elkaar kennen bij Theaterhuis DOX. Er was direct een klik. In 2016 werden ze samen aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie, ‘a dream coming true’. In het tweede jaar van de Toneelschool begonnen ze met n00b. Nu vier jaar later zijn ze bijna afgestudeerd en willen ze met n00b de wereld veroveren. Hun passie voor muziek, humor en actuele thema’s behapbaar maken heeft ze bij elkaar gebracht en dat laten ze nooit meer gaan.
 

Ramon Chatrer
In de rauwe muzikale cabaretvoorstelling Roestplaats is er ruimte voor al onze manische hersenspinsels en diepste gevoelens. Hoe gaan we om met onze kwade kanten als we eigenlijk liefdevol willen zijn? Ramon Chatrer zingt en speelt vanuit het diepst van zijn wezen over dat wat we onderdrukken. Met het publiek duikt hij in de beerput. Hij weet grote, herkenbare gevoelens en sentimenten te vertalen in mooie, weemoedige liedjes. Even zullen we niet meer eenzaam zijn.

Ramon Chatrer (1996, geboren in Helmond, woonachtig in Den Bosch) is cabaretier en zanger.  Hij studeerde in 2019 af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. In 2020 won hij de Publieks-, Persoonlijkheids- en Juryprijs bij het Groninger Studenten Cabaret Festival.

 

NRC

Absurdisme was de gemene deler bij de drie acts in de finale, die elk op hun manier een eigenzinnige kijk op het cabaretgenre gaven.

Bekijk de finalisten 2021: