6926

Muziek

Astori Amsterdam

Verhalen uit Buenos Aires

Koop tickets

Hoe kom je als je uit ons nuchtere, koude kikkerlandje komt dichter bij de tangomuziek? Door te begrijpen wat de Argentijnse dichters ons wilden vertellen, denkt Astori Amsterdam.

Voor de voorstelling ‘Verhalen uit Buenos Aires’ van Astori Amsterdam vertaalde zangeres Sterre Konijn, samen met Paula Patricio en Jan Boerstoel de allermooiste Argentijnse liederen naar het Nederlands. Het resultaat is een gepassioneerde voorstelling waarin de vaak ontroerende verhalen uit de Argentijnse muziekcultuur tot leven komen. Liederen van onder meer Astor Piazzolla, Mercedes Sosa en Carlos Gardel voorzien van beeldende Nederlandse teksten, worden afgewisseld met instrumentale klassiekers zoals ‘Adios Nonino’ en ‘Invierno Porteño’.

Astori Amsterdam is een nieuw kwartet, bestaande uit Vincent van Amsterdam (accordeon), Wiesje Nuiver (viool), James Oesi (contrabas) en Sterre Konijn (zang).
Met hun programma ‘Verhalen uit Buenos Aires’ wil dit jonge Amsterdamse ensemble het Nederlandse publiek dichter bij de tango brengen. De bevlogen muzikanten zijn ervan overtuigd dat het verhaal net zo aangrijpend is als de muziek en vertaalden met veel zorg de mooiste Argentijnse liederen naar het Nederlands. Zo wordt ‘Alfonsina y el mar’ van Mercedes Sosa ‘Alfonsina en de zee’ en vertelt ‘Ballade voor een dwaas’ het verhaal ‘Balada para un loco’ van Astor Piazzolla. 

 

‘Laat ik u vertellen over de kleine jongen die rozen verkoopt op straat, over de prostitué Maria die alle mannen om haar vinger windt en over de dichteres Alfonsina die op de bodem van de zee ligt en in slaap wordt gezongen door de octopusjes. Dans en vlieg mee met de Dwaas en waan u, dichtbij huis, in een Argentijnse tangosalon….’ 

“Zomerschooljeugd in verplichte uniformen, hem een biet. 
Hij weet enkel maar hoe weinig of hij weet en meer ook niet. 
Ziet zijn moeder lopen, weer haar lijf verkopen. 
Maar hij doet alsof hij het niet ziet. 
Elke ochtend in zijn puinhoop met een broodkorst zit ie daar 
Weer te werken aan een vlieger. Vliegen, nou, vergeet het maar. 
Vreemd en onbemind, een duizendjarig kind 
En tóch raakt hij bij iedereen een snaar.”  

vertaling: Jan Boerstoel 

 

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

Heb je een podiumpas? Klik hier om te reserveren (vanaf 30 dagen voorafgaand aan de voorstelling).

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door WereldLokaal.

Zang Sterre Konijn
accordeon Vincent van Amsterdam
viool Wiesje Nuiver
contrabas James Oesi
Volkskrant

"Astori Amsterdam speelt tango's in het Nederlands want het verhaal is vaak net zo aangrijpend als de muziek"