2384

Film

Atlantis

Valentyn Vasyanovych

Koop tickets
2385

Film

Atlantis

Valentyn Vasyanovych

Koop tickets

In het Oekraïne van de nabije toekomst probeert een ex-soldaat weer grip op zijn leven te krijgen door gesneuvelde kameraden een waardige begrafenis te geven. Winnaar Horizons Award Venetië 2019.

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio. Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar biedt hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, lijkt dat zelfs een sprankje hoop. 

In contrast met de thematiek van de film is Atlantis een lust voor het oog. Vasyanovych heeft een ongekend oog voor compositie en kleur en creëert uit de waanzin van de oorlog een monumentaal en indringend epos. Atlantis van regisseur Valentyn Vasyanovych ging in wereldpremière op het filmfestival in Venetië en won de Horizons Award (Venice Orrizonti grand prize). De film is ook geselecteerd voor het Movies that Matter Festival.

Regie Valentyn Vasyanovych
Cast Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
Land Oekraïne
Jaar 2019
Duur 106 minuten
Taal Oekraïens, Engels gesproken
Kijkwijzer

Agenda

 • zo 27-09
  18:00
  Filmzaal 3
  € 10,00
 • wo 30-09
  16:20
  Filmzaal 2
  € 10,00
de Volkskrant ★★★★

"Die beelden zijn haast een op zichzelf staand tweeluik over geweld en kwetsbaarheid, dood en leven. Maar ze vatten ook de weg samen die Atlantis volhardend aflegt: dwars door de hel, tastend naar sprankjes licht"

NRC ★★★★

'Een monumentale fotografische prestatie'

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Chris Verlaan
vr 09-10

Chris Verlaan

The Painted Bird
do 15-10

The Painted Bird

White Riot
zo 27-09

White Riot