14630

Film

Cinema Rondeel: Infinite Space: The Architecture of John Lautner

Met inleiding van Martijn Huting

Koop tickets

De bekende maker van architectuurfilms, Murray Grigor verkent de dramatische ruimtes van John Lautner met gechoreografeerde camerabewegingen. Lautner zelf levert, op basis van archiefbeelden en -opnames op een deskundige en humoristische manier het commentaar.

John Lautner is in 1911 geboren in Michigan (overleden in 1994 in California).

In de dertiger jaren verbleef hij in het zomerhuis van Frank Lloyd Wright, een toenmalige verzamelplaats voor grote architecten en kunstenaars. Dat gaf een impuls aan zijn architecturale en artistieke kwaliteiten. Lautner heeft vooral naam gemaakt als ontwerper van woningen. In de jaren ’50-’60 werd hij beroemd door de toepassing van gegoten beton. 

Hij is ook de grondlegger geweest van een nieuwe trend in commerciële architectuur: Googie

Het, uit 1949 daterende ontwerp voor Googie's Coffee Shop op de kruising van Sunset Boulevard en Crescent Heights in Los Angeles, was een gebouw met overvloedig glasgebruik gericht op het voorbijrazende autoverkeer. Helaas is het gebouw in de jaren ‘80 afgebroken. Ketens als Tiny Naylor's, Ship's, Norm's en Clock's imiteerden al vrij snel deze architectuur en de bijhorende advertenties en zo werd een nieuwe trend gezet.

De film wordt ingeleid door Martijn Huting, docent City Planning aan de Hogeschool Saxion. Martijn woont in Amsterdam, heeft bij verschillende architectenbureaus gewerkt en is naast docent ook beeldend kunstenaar.

Jaar 2008
Duur 91 minuten

Agenda

  • do 25-04
    Premièredatum, speeltijden volgen
  • do 25-04
    20:00
    Filmzaal 4
    € 12,00

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Sneak Preview
di 16-04

Sneak Preview