5617

Film

Cow

Andrea Arnold

Koop tickets
6579

Film

Cow

Andrea Arnold

Koop tickets
6580

Film

Cow

Andrea Arnold

Koop tickets
8158

Film

Cow

Andrea Arnold

Koop tickets

Van anonieme melkleverancier tot een wezen met persoonlijkheid. In haar cinema verité-documentaire volgt Andrea Arnold (American Honey) de koe Luma tijdens haar dagelijkse leven – een fluisterend, effectief statement tegen onze zuivelindustrie.

Ze is nog maar net bevallen, de koe Luma. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles. Net als Victor Kossakovsky’s varkensdocumentaire Gunda (2020) maakt Cow statements zonder statements te maken. Andrea Arnold registreert eenvoudigweg in haar eerste documentaire. Ze toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden, enzovoorts. De camera zit haar zo dicht op de koeienhuid dat Luma de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt. Het resultaat is intens ontroerend. De individuele mens is hier niet de slechterik maar het systeem. Arnold onderstreept dat wat hier als een object door een afstompende routine wordt gejaagd een levend wezen is. Een wezen dat haar pasgeboren kalveren liefdevol schoonlikt. Dat geliefkoosd wordt door een stier. Dat in een weiland kan genieten van de zonsondergang. En dat je via de camera aankijkt en contact maakt. Haar ogen zijn onvergetelijk.

 

NRC ★★★★

"een van de meest interessante films over veeteelt van de afgelopen tijd. Eentje die niet met de vinger wijst of voelt als een te simplistisch pamflet voor veganisme. Maar die door bevreemding en omkering een oprechte poging doet de absurditeit van onze huidige omgang met dieren aan te kaarten."

Regie Andrea Arnold
Land Engeland,Verenigd Koninkrijk
Jaar 2021
Duur 98 minuten
Taal Engels gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer