9993

Debat

De Belofte

Artikel 23 | Openbaar en bijzonder onderwijs

Koop tickets

Het debat is terug in Deventer! In samenwerking met De Balie presenteert MIMIK De Belofte: een serie debatten langs de lijnen van de Grondwet. 

Editie 5: Artikel 23  |  Openbaar en bijzonder onderwijs

In haar rapport van 2022 stelt de onderwijsinspectie dat het onderwijsstelsel toe is aan een fundamentele renovatie. Wat ontbreekt er op dit moment en hoe zou het nieuwe stelsel eruit kunnen zien? Daarover gaan we in gesprek met vooraanstaande onderwijsspecialisten tijdens een avond over onderwijs.

We onderzoeken de brutale stelling dat het recht op bijzonder onderwijs haar nut is voorbijgestreefd. We zien hedendaagse maatschappelijke problemen zoals kansenongelijkheid, prestatiedruk, individualisering en segregatie scherp weerspiegeld in het huidige, verzuilde onderwijssysteem. Wordt het tijd om het grondrecht op bijzonder en particulier onderwijs af te schaffen? En welke vorm van onderwijs sluit het beste aan bij deze tijd en de behoeftes van de nieuwe generatie?

Deventer is een stad vol bijzonder onderwijs en de panelgasten van deze avond staan dan ook midden in dat landschap. Met hen onderzoeken we bovenstaande vragen. Bovendien zal een bijzondere culturele impuls het belang en de schoonheid van verschillende stemmen aantonen.  

HET PROGRAMMA 

Karim Amghar is schrijver, programmamaker, presentator, onderwijsprofessional en docent. Voor de NTR maakte hij vorig jaar de serie 'Geloof in het onderwijs', waarin hij onderzocht hoe artikel 23 van de grondwet vorm krijgt in het Nederlandse onderwijslandschap.

Wiebo Spoelstra is sinds 2017 voorzitter van de centrale directie van het Etty Hillesum Lyceum. Dat maakt hem eindverantwoordelijke voor invulling van de scholing dat het leeuwendeel van de jeugd in en om Deventer geniet.

Hans de Vries is een onderwijssocioloog die zich bezighoudt met de geschiedenis en implicatie van artikel 23 van de grondwet. Bovendien is hij groepsvoorzitter van twee denominatieve groepen Openbaar en Algemeen Bijzonder Onderwijs van de Onderwijsvakbond.

Wim den Blanken is de moderator van de avond. Met een achtergrond als directeur in het basisonderwijs, kwartiermaker en interim teamleider in het middelbaar onderwijs en opleider van docerend personeel, bezit hij de nodige vakkennis en -ervaring om een brug te vormen tussen professie en publiek. 
 

Lees hier meer over De Belofte.


Bekijk de livestream

 

 

Ook interessant voor jou

Sneak Preview
di 05-03

Sneak Preview