6816

Debat

De Belofte

Artikel 20 | Bestaanszekerheid

MIMIK en De Balie presenteren: De Belofte, een serie debatten langs de lijnen van De Grondwet.

Deze debatavond is ook via een livestream te bekijken.

Klik hier voor de livestream

Met artikel 20 van de grondwet belooft onze overheid werk te maken van de spreiding van welvaart en het garanderen van een mate van bestaanszekerheid voor haar burgers. Toch lezen we in het regeerakkoord dat bijna een derde van de Nederlanders financieel kwetsbaar is, vielen er disproportioneel veel coronadoden onder de laagste inkomensgroepen, is de kloof tussen arm en rijk alleen maar toegenomen en zullen mensen met een lage sociaaleconomische status gemiddeld 6 jaar eerder sterven.

In het publieke debat klinkt een groeiende verontwaardiging over de ongelijkheid in Nederland, de uitgeholde sociale diensten en het stuk bezuinigde zorgstelsel. In menig column, nieuws- en krantenartikel is te lezen dat de zwaarste lasten niet door de sterkste schouders worden gedragen.

Na een succesvolle eerste editie van de debatreeks De Belofte, stellen we in dit tweede programma de vraag: hoeveel pech heeft een mens in Nederland nodig om aan de grond te raken?

Hoe leven mensen voor wie bestaanszekerheid niet gegarandeerd is? Welke mensen bewegen zich langs de rand van de afgrond? Wat is ervoor nodig om over het randje geduwd te worden en welke vangnetten heeft onze overheid nog voor ons uitgehangen?

We spreken hierover met Jurriën Hamer (Waarom schurken pech hebben en helden geluk), programma manager Marleen van der Kolk (Het Bouwdepot, Stichting Zwerfjongeren Nederland) en verschillende ervaringsdeskundigen.

Creatieve broedplaats De Fakkelteit verzorgt deze avond de muzikale impuls.

Ook interessant voor jou

Merel Severs
za 04-03

Merel Severs

Poëziefestival DichterBij
za 25-06

Poëziefestival DichterBij

Theater Rotterdam  |  Zarah Bracht
za 21-01

Theater Rotterdam | Zarah Bracht