9186

Debat

De Belofte

i.s.m Raad voor het Openbaar Bestuur | Maand van het gezag

Koop tickets

De Belofte gaat, in coproductie met Raad voor het Openbaar Bestuur, op zoek naar het midden: 
hoe vergroten we het wederzijds begrip tussen stad en platteland?

Protestacties met tractoren, hooibalen die naast de snelweg in brand worden gestoken, blauw-wit-rode vlaggen wapperend door het hele land. Boeren protesteren tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen, gesteund door een groot deel van de Nederlandse bevolking. Maar ze voelen zich niet serieus genomen door stedelingen, die hoofdschuddend de protestacties aanschouwen. Wederzijds begrip is ver te zoeken: waarom wordt er niet naar elkaar geluisterd, en waar komen die sterke emoties vandaan?

De protestacties van de Nederlandse boeren illustreren de groeiende afstand tussen stadsbewoners en burgers uit landelijke gebieden. De verschillende belangen en belevingswerelden drijven steeds meer uit elkaar en het publieke debat verhardt, omdat bevolkingsgroepen in toenemende mate zelfgekozen nieuws volgen en vooral praten met gelijkgestemden. Zo ontstaan er afgeschermde bubbels, waarbij de ruimte voor dialoog ontbreekt. Wat vertellen de boerenprotesten ons over de kloof tussen stad en platteland? En wat betekent dit voor de Nederlandse samenleving?

In het licht van de Maand van het Gezag van de Raad voor het Openbaar Bestuur gaan we hierover in gesprek bij MIMIK in Deventer. Een avond over hoe we weer mét in plaats van óver elkaar kunnen praten. Met o.a. Katrien Termeer (Hoogleraar bestuurskunde Universiteit Wageningen), Karel Smouter (Journalist en oud-correspondent Oost-Nederland NRC & auteur van het boek: Blauw Wit Rood) & Ad Verbrugge (Filosoof en essayist).

Ook zijn bij deze editie aanwezig:

  • Tjeerd Bischof (Theaterschrijver Toneelgroep JanVos)
  • Geertjan Kloosterboer (Melkveehouder Mariahoeve Oxe)
  • Noëlle Aarts (Hoogleraar socio-ecological interactions Radboud Universiteit)
  • Robin Bleeker (Dichter & muzikant)


Lees hier meer over De Belofte.

Deze voorstelling is ook online te volgen met een live stream.
Klik hier voor de stream.

SPECIALE EDITIE | in samenwerking met

9360

Ook interessant voor jou

Sneak Preview
di 30-04

Sneak Preview