18011

Te gast

De Nacht van Biobased Bouwen

Koop tickets
18023

Te gast

De Nacht van Biobased Bouwen

Koop tickets
  • wo 02-04
    19:30
    Theaterzaal
    € 60,00

Dé Nacht van Biobased Bouwen biedt je een inspirerende, enerverende en feestelijke avond waarin we de successen van Biobased Bouwen vieren met een spannend, inhoudelijk en verrassend programma. Laat je verassen door een ‘ongebruikelijke’ thema- en theateravond, waarbij ‘verbeelding en verlangen’ de hoofdrol spelen met biobased als rode draad. 

Speciale aandacht gaat uit naar de mooie voorbeelden die door heel Nederland al volop te zien zijn en ondernemers die successen hebben geboekt met biobased ontwerpen en bouwen. De Nacht van Biobased Bouwen biedt opdrachtgevers, eindgebruikers, ontwerpers, verwerkers, architecten en andere schakels uit de bouwketen een event dat niet snel zal worden vergeten. 

Tijdens deze avond leid Paul Kooy je door het programma. Sprekers nemen je mee in hun dromen en ambitie, relevante kunstenaars laten je proeven aan een nieuw verlangen, zweept live-muziek je tussendoor op en is er ruimte voor interactie met het publiek. Tussendoor wordt er op de zeepkist in korte pitches aangeven hoe er tegen de ontwerpuitdagingen op basis van het biobased bouwen wordt aangekeken. En natuurlijk eindigen we ook deze keer weer met een feestelijke afsluiting en praten we na over de mogelijkheden die biobased bouwen ons biedt.

Het programma wordt nog verder uitgebouwd. Zie hieronder de voorlopige line-up!

Paul R. Kooij

Paul R. Kooij leidt de zaal door het niet alledaagse programma op zijn eigenwijze wijze. Paul is acteur en speelde in veel producties, onder andere de film Ja Zuster, Nee Zuster als boze buurman en was de postbode in de Ko de Boswachtershow. Paul heeft bijzondere belangstelling voor het biobased bouwen. Hij verzorgde rondleidingen door het paviljoen Exploded View van de Company New Heroes op de Floriade in Almere.

Paul R. Kooij

Muziek door Tim Kliphuis Trio m.m.v. Lisette Mekkes: “Kosmos”

Violist en klimaatcomponist Tim Kliphuis schrijft muziek over de planeet. Om er meer over te leren, besloot hij voor zijn nieuwe stuk “Kosmos” vijf Nederlandse topwetenschappers te interviewen. Hij componeerde muziek geïnspireerd op hun verhalen over palmen op de Noordpool, van toen de zon nog niet bestond, waar het plankton ’s nachts heengaat en hoe je in het bos een andere kijk op de wereld krijgt. Nu klinkt Kosmos live op het podium door Job Huiskamp (cello), Marc van Roon (piano) en Tim zelf, mét verhalen van evolutiebioloog Lisette Mekkes, PhD bij Naturalis, over haar liefde voor plankton en de oceanen!

Muziek door Tim Kliphuis Trio m.m.v. Lisette Mekkes: “Kosmos”

Pieter Oei

Peter Oei werkte de afgelopen jaren bij stichting ECO Consult aan een reeks mycelium projecten: van futuristische vliegtuigstoelen en 'air craft cabin walls' voor Airbus, een biobased bushokje voor de Floriade tot akoestische panelen en het bouwsysteem Mymo. Tegenwoordig heeft de stichting een mycelium opschalingsfaciliteit in Bleiswijk als uitbreiding van het Living Lab. Tijdens de nacht van Biobased Bouwen zal hij de kansen en beperkingen van dit bijzondere materiaal toelichten aan de hand van gerealiseerde projecten, zoals het Nederlands Paviljoen in Dubai.

Pieter Oei

Daan Bruggink

Architect en founder van het Nijmeegse architectenbureau ORGA architect en voorloper op het gebied van biobased en biofilische architectuur. Zijn projecten zijn nationaal en internationaal voorbeelden van gebouwen waarbij de natuur maximaal geïntegreerd is. Natuurlijke materialen, houtbouw, veel groen en biofilische aspecten in het gebouw kenmerken deze architectuur. 

Daan is nummer drie in de DuurzaamGebouwd Top 50 en zijn gebouwen winnen zowel landelijk als internationaal diverse prijzen. Zo won de basisschool De Verwondering in 2021 de Gouden Kikker voor meest duurzame bouwproject van Nederland en zowel de European als de Global Stephen Kellert Biophilic Design Award.

Foto: © Sara Donkers

Daan Bruggink

Marco Vermeulen

Architect en stedenbouwkundige Marco Vermeulen heeft sinds 1999 zijn eigen ontwerp- en onderzoeksbureau in Rotterdam. Met zijn studio draagt hij bij aan een duurzamere, leefbaardere en (natuur)inclusievere toekomst. Hij zoekt hij naar synergie tussen uitdagingen zoals duurzame energie, circulaire economie, klimaatadaptatie, regionale identiteit en voedselproductie en wordt vaak betrokken bij projecten die klimaatverandering verbinden met ruimtelijke kwaliteit en architectuur. 

Marco was hoofdcurator van de Landschapstriënnale 2021 en presenteerde zijn visie op plantaardige bouwmaterialen tijdens de Dutch Design Week 2019 en in VPRO’s Tegenlicht-uitzending ‘Houtbouwers’. 

Marco Vermeulen

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra is wereldwijd bekend om haar textiele kunstwerken en architectonische installaties, waarin ze kunst en ecologische verantwoordelijkheid samenbrengt in een visie van artistiek activisme. Haar werk verbindt schijnbaar uiteenlopende werelden, zoals stadstheaters en Drentse heideschapen, podiumkunsten en inheemse planten.
 

Een van haar meest indrukwekkende werken, Woven Skin, bestaat uit zestig met de hand gevilte textielkunstwerken in een monumentale installatie van vilt en staal. Met veel interesse in materiaalonderzoek en het verbinden van kunst, mode en ecologie, creëert Claudy dialogen over veerkracht en regeneratieve toekomstvisies. Sinds 1,5 jaar is Claudy met haar zoon Jesk begonnen met een nieuw label genaamd LOADSCOLLECTION, dat 100% traceerbare en circulaire stoffen produceert voor interieur en kleding, die geheel composteerbaar zijn.

Claudy Jongstra

Ook interessant voor jou

Sneak Preview
di 28-01

Sneak Preview

Feestelijk

Feestelijk

Zakelijk

Zakelijk