13784

Literair

De Poezieboys

PEREC

Koop tickets
14786

Literair

De Poezieboys

PEREC

Koop tickets
14787

Literair

De Poezieboys

PEREC

Koop tickets
14784

Literair

De Poezieboys

PEREC

Koop tickets

Na de zomerfestivalhit LORCA komen de Poezieboys nu met een nieuwe voorstelling: PEREC. Jos en Joep nodigen je van harte uit in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. 

Perec was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met deze voorstelling presenteren de Poezieboys een enthousiaste en humoristische ode aan deze bijzondere schrijver. Vol spelletjes, regels, puzzels en valluiken! De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en doen dat op geheel eigen wijze: met dampende en joelende zalen voor de dichtkunst.

Wie was Georges Perec?
Schrijver Georges Perec (1936 – 1982) was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met alles wat hij schreef wilde hij zijn eigen grenzen en die van de poëzie en literatuur verleggen. Met als hoogtepunt het prijswinnende boek Het leven een gebruiksaanwijzing, vol stiekeme citaten van andere schrijvers, puzzels en raadsels. Tot op de dag van vandaag worden er over de hele wereld nog nieuwe ontdekkingen gedaan in dit meesterwerk. Perec had een grote fascinatie voor de normale dingen om ons heen. De dingen die zo gewoon zijn geworden dat we ze haast niet meer opmerken. Hij noemde die dingen het ‘ondergewone’. In veel van zijn werk wil hij ons die dingen weer laten zien, en vooral hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Hij dwingt de lezer tot vertragen en tot kijken naar onszelf en de dingen om ons heen.

Joost Oomen, vriend van de Poezieboys, schreef een column over Perec:

"Twee van mijn liefste vrienden gaan deze week in première met een voorstelling over Georges Perec. Perec was een Franse schrijver, schrijvend in de jaren 60 en 70, die er vreemde strategieën op na hield om tot schrijven te komen. hij schreef een roman waarin hij zichzelf verplichtte het hoofdpersonage niets te laten beleven, slechts lummelen liet. Hij schreef een roman waarin de letter e geen enkele keer voorkomt en een paar jaar later schreef hij er nog één waarin de e de enige toegestane klinker is. Een beetje gek? Nee! Een weldenkend mens, een trefzekere expert. Elke keer weer, en tevens zeer belezen."

Lees de recensie van de Theaterkrant!

Lees de recensie van de Volkskrant!

In de pauze staat er een drankje voor je klaar.
 

Concept, tekst en spel Joep Hendrikx, Jos Nargy
Naar teksten van George Perec
Regie Silke van Kamp
Schrijfstage Bibi Roos
Vormgeving Pleun Verhees, Sjaan Hofstede
Productieleider Maaike Kuijken
Techniek Dario Giustarini
Marketing Dieke van der Spek
Foto Gordon Meuleman
Mede mogelijk gemaakt door De Coproducers
Met dank aan Het Nationale Theater
Beeld Bart Grietens
De Volkskrant ★★★★

“In ‘Perec’ zetten De Poezieboys het alledaagse op een theatraal voetstuk. Met een karrenvracht aan plezier, generositeit én fantasie verheffen De Poezieboys poëzie en literatuur tot tintelfrisse theaterfeestjes.”