12952

Film

Deep Rising

Matthieu Rytz

Koop tickets
12951

Film

Deep Rising

Matthieu Rytz

Koop tickets
12953

Film

Deep Rising

Matthieu Rytz

Koop tickets
12954

Film

Deep Rising

Matthieu Rytz

Koop tickets

Deze film wordt vertoond in het kader van Movies that Matter. Movies that Matter organiseert met haar On Tour-programma filmvertoningen en verdiepingsprogramma’s door het hele land én online. Ze werken hierbij samen met uiteenlopende organisaties en bedrijven. De stichting organiseert onder andere ook het jaarlijkse Movies that Matter festival in Den Haag.

Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Maar mijnbouw op de oceaanbodem kan enorme, onvoorziene gevolgen hebben. En van wie ís de diepe oceaan eigenlijk? Met adembenemende, haast buitenaardse beelden, en fantastische voice-over van Jason Momoa (Aquaman, Game of Thrones).

‘De toekomst is metaal,’ vertelt Gerard Barron, CEO van Deep Green Resources, potentiële investeerders. Zijn bedrijf ontwikkelt manieren om mangaanknollen van de oceaanbodem naar boven te halen. Dit kan, claimt hij, de deur openen naar een duurzame planeet. Volgens hem kunnen deze diepzeeschatten de wereldwijde hausse aan elektrische auto’s volledig van energie voorzien. Barrons groene pitch kan op veel enthousiasme rekenen. 

Maar experts als marien geoloog Sandor Mulsow zijn fel tegen mijnbouw op de oceaanbodem. De mineralen zijn cruciaal voor de biodiversiteit in de oceaan – die op haar beurt cruciaal is voor het leven op aarde. Bovendien is vastgelegd dat de diepzee ‘gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid’ is – ofwel: eigendom van ons allemaal. Maar de organisatie die deze status moet verdedigen, lijkt heel makkelijk te manipuleren. En wordt er naar de inheemse bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea, wier levensonderhoud door de praktijk wordt bedreigd, überhaupt geluisterd?

Regie Matthieu Rytz
Land Verenigde Staten
Jaar 2023
Duur 93 minuten
Taal Engels gesproken
Kijkwijzer

Agenda

  • ma 22-01
    Premièredatum, speeltijden volgen
  • ma 22-01
    20:00
    Filmzaal 2
    € 11,00

Bekijk de trailer