15449

Movies that matter

Drawing a Line

Q&A met Maarten Wolterink

Koop tickets
15378

Movies that matter

Drawing a Line

Q&A met Maarten Wolterink

Koop tickets

Movies that Matter (MtM) heeft als doel om spraakmakende films en documentaires te tonen waarbij maatschappelijke kwesties en mensenrechten centraal staan.

Portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die vervolging en censuur tegengaat met humor en eerlijkheid. Te midden van toenemende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting, neemt ze het op tegen de, Hindoe nationalistische ideologie van de Modi-regering. Deels geanimeerd door Rachita in haar minimale, bedrieglijk eenvoudige stijl.

‘Je moet een kopie van het script naar mijn advocaat sturen,’ zegt Rachita Taneja tegen de filmmaker aan het begin van Drawing a Line. De reden: Rachita heeft juridische problemen vanwege cartoons over het Hooggerechtshof. Het leidde tot een beschuldiging van ‘minachting van de rechtbank’, waarvoor ze mogelijk naar de gevangenis moet. Haar advocaat adviseert haar dringend de cartoons niet in de film te tonen of hun inhoud te bespreken. ‘Het zijn gewoon potloodfiguurtjes,’ zegt ze verbouwereerd. ‘Waarom praat de hoogste rechtbank in de grootste democratie ter wereld over mijn potloodfiguurtjes? 

Rachita’s Sanitary Panels is een populaire cartoonserie die bekendstaat om zijn scherpe sociaal-politieke commentaar. De serie heeft veel fans onder jonge, liberale Indiërs. Terwijl ze wacht op de uitkomst van de rechtszaak, zoekt Rachita begeleiding en steun bij gelijkgestemde individuen die bezig zijn hun stemmen te laten horen. De film verkent Rachita’s innerlijke wereld en haar creatieve proces en schetst tegelijk een dystopisch verhaal waarin de vrijheid van meningsuiting snel afbrokkelt.

Q&A met Maarten Wolterink

Na afloop van de film kun je meepraten tijdens de Q&A met onze gast Maarten Wolterink. Maarten is sinds 1991 zelfstandig cartoonist oa. voor Cartooning for Peace, de Nederlandse opiniewebsite Joop en Cartoon Movement.

Regie Sama Pana
Land België,Luxemburg
Jaar 2024
Duur 72 minuten
Taal Engels gesproken

Agenda

  • ma 27-05
    20:00
    Filmzaal 3
    € 12,00

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Movies that Matter

Movies that Matter