9739

Muziektheater

Esther Apituley

De Sprong van Nijinski

Koop tickets
  • za 25-03
    20:30
    Theaterzaal
    € 21,50

“Iedereen is op zoek naar een diep menselijk verlangen naar onvoorwaardelijke bevestiging van zijn bestaan” Nijinksy
De Sprong van Nijinsky is een theatraal dansconcert gebaseerd op het leven van de wereldberoemde danser Vaslav Nijinsky.

De virtuoze danser Nijinsky (Scapino balletdanser Mischa van Leeuwen), wordt op jonge leeftijd schizofreen en wil niet meer in het openbaar wil dansen. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te gaan dansen. Vanwege zijn schizofrenie trekt hij zich terug en leeft hij in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer. Zijn lichaam is het enige in het leven wat hem houvast geeft. Zijn gedachten schrijft hij in dagboeken, maar zijn onnavolgbaar.
De Sprong van Nijinsky is een voorstelling niet alleen over een danser met een ongekend talent, maar ook over hoe het is om te leven en te creëren beïnvloed door psychoses, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid. Wat betekent het om te leven in een psychose?


Nijinsky:
De danser/choreograaf Nijinsky werd begin 20ste eeuw geboren in Kiev, hij werd gezien als het achtste wonder van de wereld. Als hij een sprong maakte, leek het of hij even in de lucht bleef zweven. Met de anarchistische choreografie voor de Sacre van Stravinsky heeft hij de toon gezet van een totaal andere manier van dansen.
Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld.

Cast:
De Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek transformeert naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, de rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd door de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering. 
Mischa van Leeuwen (danser Scapino Ballet); 
Victor Lange (acteur, muzikant, speelde in Beethoven Lost in Silence); 
Andy Ninvalle (choreograaf, beat boxer, rapper); 
………. (eerste violist) en 
artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel).
 

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

altviool, spel Esther Apituley
dans Mischa van Leeuwen
tekst Ko van den Bosch
compositie Chiel Meijering
visiual design Karl Klomp
regie Titus Tiel Groenestege
spel Victor Lange
choreograaf, beat boxer, rapper Andy Ninvalle

Ook interessant voor jou

Astori Amsterdam
do 11-05

Astori Amsterdam

Laura van Dolron
za 08-04

Laura van Dolron