7497

Muziektheater

Esther Apituley

De Sprong van Nijinski

Koop tickets
  • za 25-03
    20:30
    Theaterzaal
    € 21,50

De Sprong van Nijinsky is een dansant theaterconcert gebaseerd op het leven van danser Vaslav Nijinski. Muzikaal uitgangspunt is Le Sacre du Printemps van Stravinsky, één van de meest revolutionaire werken van de 20ste eeuw.

Het verhaal van Nijinsky is er een van een obsessieve hang naar het sublieme. Het is ook het verhaal over het afscheid van ‘het zelf’ en het opgaan in een groter geheel. De grenzen van ‘het zelf’ verdampen en de zenuwen, de zintuigen, groeien uit naar alles en iedereen buiten het lichaam, buiten het individu. Voor velen een diepgevoelde wens, een bevrijding, een ideaal.
En een ziektebeeld.

Nijinsky wordt in 1919 gediagnosticeerd als schizofreen. Zijn Werdegang ontrolt zich in de dagboeken die hij tussen 1916 en 1919 schrijft. Deze dagboeken vormen de inspiratie voor schrijver Ko van den Bosch. Chiel Meijering en Michiel Mensingh tekenen voor de compositie waarin zij zich laten inspireren door Le Sacre du Printemps.

Titus Tiel Groenestege is verantwoordelijk voor de regie. De cast bestaat uit multitalenten; Marijn Rademaker (ex-eerste solist Het Nationaal Ballet en acteur); Bart Rijnink (acteur, muzikant, danser); Abeldhadi Baaddi (danser, beat boxer, electronica); Mario Forte (eerste violist uit NY) en artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel).

Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het denken van het ondenkbare, het spel, de creatie, voor het zoeken naar de momenten dat je zweeft, en de angst voor de momenten om neer te komen.

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

altviool, spel Esther Apituley
dans en spel Marijn Rademaker
spel, muziek, dans Bart Rijnink
dans, muziek Abeldhadi Baaddi
viool Mario Forte
regie Titus Tiel Groenestege

Ook interessant voor jou

Astori Amsterdam
do 11-05

Astori Amsterdam

Laura van Dolron
za 08-04

Laura van Dolron

Via Rudolphi Producties
za 08-10

Via Rudolphi Producties