3986

Muziek

Esther Kokmeijer & Rutger Zuydervelt (Machinefabriek)

Screening Stillness I + II, met live soundtrack

Koop tickets
3987

Muziek

Esther Kokmeijer & Rutger Zuydervelt (Machinefabriek)

Screening Stillness I + II, met live soundtrack

Koop tickets

Sinds 2013 werkt beeldend kunstenaar Esther Kokmeijer jaarlijks aan boord als expeditiegids en fotograaf in Antarctica en de Arctic. In het kader van de IJsselbiënnale vertonen we twee van haar films, die ze daar maakte: Stillness I en Stillness II. Beide films hebben een soundtrack die is gemaakt door Rutger Zuydervelt (Machinefabriek). Voor deze speciale gelegenheid zal Rutger Zuydervelt live een nieuwe soundtrack spelen bij beide films.

De langzame montage en de koele landschappen zonder zichtbare menselijke aanwezigheid, in combinatie met de indrukwekkende soundtrack van Rutger Zuydervelt, kunnen de toeschouwer in trance brengen. De meditatieve beelden van de veranderende poollandschappen nodigen uit tot reflectie over de ongeëvenaarde en fragiele schoonheid van deze ijzige ecologie, die zowel kwetsbaar als veerkrachtig lijkt.

Esther Kokmeijer is beeldend kunstenaar, ontdekkingsreiziger, ontwerper en fotograaf, en werkt over de hele wereld. In 2013 studeerde ze Arctic and Antarctic Science, een minor aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien werkt ze ook als expeditiefotograaf en poolgids, waarbij ze tijdens de Arctische zomer naar de Noordpool vaart en tijdens de Antarctische zomer naar Antarctica. Het werk van Kokmeijer is wereldwijd tentoongesteld en gepubliceerd.

Rutger Zuydervelt, opgeleid als grafisch ontwerper, begon in 2004 muziek uit te brengen als Machinefabriek. Sindsdien is zijn discografie snel gegroeid via labels als 12K, Staalplaat, Important, Experimedia, Type, Home Normal, Dekorder, Moving Furniture, Esc.rec. en Glacial Movements. Zijn live-optredens waren over de hele wereld te zien, ook eerder in Deventer, bij De Perifeer. Zuydervelt werkt regelmatig samen met filmmakers en choreografen.

Deze voorstelling wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. MIMIK.
Deze voorstelling maakt deel uit van het activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale. Tijdens deze internationale kunstroute verkennen beeldend kunstenaars de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle. Esther Kokmeijer is één van deze kunstenaars. Het beeld wat zij hiervoor maakte is ook in Deventer te zien, ga vooral kijken!