5824

Toneel

Europadorp / Europadorf

Silas Neumann

In de audiovisuele voorstelling EUROPADORP / EUROPADORF neemt theatermaker Silas Neumann met zijn team je mee naar het grensgebied tussen Duitsland en Nederland. Aan de hand van videofragmenten, livemuziek, soundscapes en augmented reality worden utopieën gereconstrueerd en perspectieven getoond.

Onder een grote feesttent met lange tafels en bier en fris, wordt er exact 20 jaar geleden op een boerenerf midden op de Duits-Nederlandse grens geschiedenis geschreven. Het onvoorstelbare komt binnen handbereik te liggen wanneer de burgemeesters van de grensgemeenten een uitzonderlijk intentiebesluit tekenen: de ontwikkeling van een gloednieuw dorp exact op de grens. Een dorp dat niet gebonden is aan één nationaliteit. Met de eenwording van Europa, een gezamenlijke munt en parlement, staat er niets meer in de weg voor het grensdorp. Een dorp van mogelijkheden. Een statement voor de Europese integratie en eenwording. ‘Een grenzeloos dorp op de grens’.

Wat is er nog over van de euforie en het idealisme van 20 jaar geleden? En hoe geven we invulling aan het randland?

Silas Neumann
De van oorsprong Duitse documentaire- en theatermaker Silas Neumann woont sinds 2008 in Nederland en is als documentairemaker actief voor o.a. Oerol-Atelier, Festival Over Het IJ, Puppet International en Theatergroep de Jonge Honden. Ook bij de totstandkoming van zijn voorstellingen en installaties onder eigen naam neemt hij de onderzoekende documentaire-vorm als uitgangspunt.

Als Duitser in Nederland raakte Silas gefascineerd van het idee van een gemeenschappelijk dorp. Hij herkende zichzelf in de euforie rondom de Europese eenwording. Met hetzelfde team als voor zijn vorige voorstelling en installatie, HEIMAT NEUHOF, gaat hij op onderzoek uit…  

Bekijk de site van Europadorp / Europadorf

Lees meer over deze voorstelling in dit artikel op de website van het Duitsland Instituut.

Maker: Silas Neumann
Virtuele Maker Wieger Steenhuis
Muziek Sebastiaan Flier
Redactie Linda Tiesma
Decor Sjef Mols
Video Jelle Tigchelaar
Monique van Hinte Dramaturgie/Eindregie

Bekijk de trailer