3154

Film

Farewell Paradise

Sonja Wyss

3155

Film

Farewell Paradise

Sonja Wyss

Laatste week! Een ontroerende en oprechte film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs van de vrije en welvarende Bahama’s in de jaren ’60 moeten verlaten, om groot te worden in een zuinig en bekrompen Zwitserland.

Je zal maar geboren worden in het paradijs, in een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Midden in de volle, vrije welvaart van the American way of life. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen, regelzuchtig Zwitserland. Het gaat zo plotseling dat jij en je zusjes bij gebrek aan een huis en geld, verdeeld worden over pleeggezinnen. Je ouders zijn uit elkaar, het is hartje winter, ruwer had het vertrek uit het paradijs niet kunnen zijn. Wat is daar gebeurd? Hoe zal elk van de zussen dit trauma verwerken? Krijgen ze zelf gezinnen en met wat voor partners? En hoe gaat die moeder het in godsnaam redden?

Het leven van anderen, en tegelijkertijd dus dat van onszelf. Als in een spannende detective, wordt beetje bij beetje het levensverhaal van deze familie ontrafeld. Ieder van de zussen blijkt een heel eigen versie van de gebeurtenissen te hebben en daar dus ook heel verschillend mee om te gaan. Al delen ze dezelfde genen en geschiedenis, toch ervaren ze de relatie met hun ouders en met elkaar compleet verschillend.

Sonja Wyss, bekend van haar speelfilm Winterstilte, vertelt het levensverhaal van haar familie op een schijnbaar eenvoudige, maar o zo ingenieuze manier. Zo puur en zo openhartig, dat je volkomen gefascineerd je mee laat slepen en haar familie niet meer los kan laten.

★★★★ - AD.nl

"IJskoude landing op Zwitserse bodem"

★★★★ - De Volkskrant

"Met haar documentaire Farewell Paradise levert de Zwitserse filmmaker en kunstenaar Sonja Wyss een sterk pleidooi voor openheid."

Regie Sonja Wyss
Land Nederland
Jaar 2019
Duur 93 minuten
Taal Zwitsers, Duits gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Wim Daniëls
di 11-05

Wim Daniëls