11306

Muziektheater

Feikes Huis / Studio Figur / Rieks Swarte

Winterwater | try-out

Koop tickets
  • do 11-01
    20:00
    Theaterzaal
    € 20,00

Het jonge figurentheatergezelschap Studio Figur, theatermaker Rieks Swarte & productiehuis Feikes Huis bundelen de krachten voor een nieuwe beeldende voorstelling met poppen, tekeningen, maquettes, live-cinema en muziek. WINTERWATER is een voorstelling voor volwassenen en jongeren (vanaf 14 jaar), waarin het thema eenzaamheid invoelbaar gemaakt wordt.

Winterwater is gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux (2020) - een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn Pake wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddy Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie. 

Naarmate Lex ouder wordt neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop. 

Na afloop staat er een drankje voor je klaar

concept & regie Noufri Bachdim
concept & vormgeving Rieks Swarte
poppen Pluck Venema, Rieks Swarte
scenario Heleen Verburg
muziek Sebastiaan Bax
dramaturgie Pol Eggermont
spel Pluck Venema, Tim Hammer, Nick Bos e.a
kostuums Vita Coenen
roman Lex Paleaux
Regisseur Noufri Bachdim van Studio Figur:

'Ten tijde van de Coronacrisis kwam naar boven hoe belangrijk het is om het te hebben over de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Zo kwam ik er persoonlijk achter dat het gevoel van mijn bestaansrecht direct gekoppeld is aan de aanwezigheid van de mensen die ik liefheb.'

Regisseur Noufri Bachdim van Studio Figur:

'De stijl van Lex Paleaux is heel beeldend: we zien de wereld en beleven de wereld door de ogen van het kind. Het boek voelt filmisch aan en we willen dat de voorstelling dat gevoel ook heeft. Alsof je een intiem inkijkje krijgt in Lex zijn leven, waarin hij je bij de hand neemt en alles laat zien. '

Ook interessant voor jou

PUNCH
vr 26-01

PUNCH

Thomas, Sacha en Jos
vr 31-05

Thomas, Sacha en Jos