9979

Filmcursus

Filmcursus: Aftersun

Ma 27-03 | Lezing en nagesprek door Jan Salden

Koop tickets
9980

Filmcursus

Filmcursus: Aftersun

Ma 27-03 | Lezing en nagesprek door Jan Salden

Koop tickets
9981

Filmcursus

Filmcursus: Aftersun

Ma 27-03 | Lezing en nagesprek door Jan Salden

Koop tickets

Docent filmtheorie Jan Salden keert terug met zijn nieuwe cursus De regisseur als vrouw. Het credo ‘de filmwereld is een mannenwereld’ lijk nog steeds opgang te maken, maar zijn er dan geen vrouwelijke regisseurs met een verhaal? Zeker wel!

In een vijfdelige lezingenreeks geeft docent filmtheorie en cursusgever Jan Salden aandacht aan verschillende vrouwelijke regisseurs en hun opmerkelijke films. Deze laatste lezing staat in het teken van ‘De Noodzaak van de Female Gaze'.

Omdat de filmwereld vooral door mannen bepaald werd, was ook het beeld van de wereld, de mensheid maar zeer zeker ook dat van de vrouw vooral er een dat door een mannenbril, ook wel the male gaze genoemd. Het was de theoretica Laura Mulvey die dit bestempelde en er op aandrong dat daartegenover een tegenpool gesteld moest worden, namelijk the female gaze. Wat dat is en waarom dat zo belangrijk is wordt in deze laatste lezing behandeld.

Aansluitend op deze lezing is de film Aftersun te zien. Deze film gaat over de jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum. Ze gaan op vakantie naar een Turkse badplaats. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

Regie Charlotte Wells
Cast Paul Mescal, Frankie Corio
Land Verenigd Koninkrijk
Jaar 2022
Duur 98 minuten
Taal Engels gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer