10004

Filmcursus

Filmcursus: Boven is het stil

Ma 20-03 | Lezing en nagesprek door Jan Salden

Koop tickets

Docent filmtheorie Jan Salden keert terug met zijn nieuwe cursus De regisseur als vrouw. Het credo ‘de filmwereld is een mannenwereld’ lijk nog steeds opgang te maken, maar zijn er dan geen vrouwelijke regisseurs met een verhaal? Zeker wel!

In een vijfdelige lezingenreeks geeft docent filmtheorie en cursusgever Jan Salden aandacht aan verschillende vrouwelijke regisseurs en hun opmerkelijke films. Deze vierde lezing staat in het teken van ‘Vrouwelijke Regisseurs in Nederland'.

Nederland heeft altijd wel een sterke lichting vrouwelijke regisseurs gehad. Marleen Gorris kreeg zelfs iets klaar dat Paul Verhoeven nog niet gelukt is, namelijk een Oscar winnen voor Antonia. Maar er zijn ook nog Nouchka van Brakel, Nanouk Leopold, Paula van Oest en Maria Peters (om er maar eens paar te noemen). 

Boven is het Stil (de verfilming van de gelijknamige roman van Gerbrand Bakker) is een film van regisseur Nanouk Leopold en gaat over Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd. Hij leidt een geïsoleerd leven met zijn oude vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmer’s leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag besluit Helmer het woonhuis op te gaan knappen. Als er dan ook nog een jonge knecht op de boerderij komt werken, lijkt Helmer’s leven voorgoed te gaan veranderen.

Bekijk de trailer