10006

Filmcursus

Filmcursus: Merrily we go to hell

Ma 27-02 | Lezing en nagesprek door Jan Salden

Koop tickets

Docent filmtheorie Jan Salden keert terug met zijn nieuwe cursus De regisseur als vrouw. Het credo ‘de filmwereld is een mannenwereld’ lijk nog steeds opgang te maken, maar zijn er dan geen vrouwelijke regisseurs met een verhaal? Zeker wel!

In een vijfdelige lezingenreeks geeft docent filmtheorie en cursusgever Jan Salden aandacht aan verschillende vrouwelijke regisseurs en hun opmerkelijke films. Deze eerste lezing staat in het teken van ‘De Pioniers'.

Ze waren er altijd al, vrouwen als regisseur. Zelfs al aan het begin van de film. Een naam als Leni Riefenstahl zal zeker nog wel een belletje doen rinkelen, maar regisseurs zoals Lotte Reiniger, Alice Guy, Dorothy Arzner en Ida Lupino zijn vandaag de dag nagenoeg vergeten. En dat is onterecht want zowel qua thema’s maar ook in de filmvormen hebben deze vrouwen een belangrijke stempel op het medium gedrukt. 

Aansluitend na deze lezing spelen we de film Merrily we go to Hell (1932):  Jerry Corbett is een alcoholist die zijn liefdesverdriet wegdrinkt tot hij Joan Prentice ontmoet. Maar dan komt Jerry's oude vlam Claire hun leven verstoren en raken Jerry en Joan nu beiden aan de drank. Joan wordt letterlijk ziek van haar nieuwe leven en verlaat Jerry. Jerry moet nu keuzes gaan maken en daar voor vechten.

Deze film is Engels gesproken en zonder Nederlandse ondertiteling.

Bekijk de trailer