13153

Literair

Gershwin Bonevacia

Terug naar Prinsenplein

Koop tickets

Gershwin was al een paar keer te zien op ons eigen poëziefestival. Met zijn prachtige poëtische teksten die afgewisseld worden met meer verhalende passages pakt hij je in zijn eigen voortelling Terug naar Prinsenplein helemaal in. Ontroerend en licht. Een inkijkje in het leven van de tienjarige ‘Gush’.

In Terug naar Prinsenplein gaat Gershwin Bonevacia op zoek naar de tienjarige Gershwin, ‘Gush’: wie Gush was, hoe Gush heeft bijgedragen aan Gershwin en waar de gevoelsmatige ontstane afstand vandaan komt. Terug naar Prinsenplein gaat over het streven om zich te bevrijden van die labels en zich vrij te voelen om te zijn wie hij echt is. Tegelijkertijd is het een ode aan de jonge onbevreesde ik-figuur en een verwoede poging om die weer terug te vinden in de volwassen Gershwin Bonevacia.

Gush groeit na zijn verhuizing uit Curaçao op bij tramhalte Prinsenplein in IJsselmonde, Rotterdam. Ondanks dat hij het thuis niet breed heeft en moeilijk meekomt op school is hij rebels en onbevangen. De volwassen Gershwin vindt het hoog tijd om zich te ontdoen van de labels die door anderen aan hem worden opgelegd: dat hij een man is, zwart, dichter, migrant, dyslectisch.

NRC ★★★★★ 'Bonevacia’s verhalen gaan soms vloeiend over in muziek en spoken word, en leiden dan even natuurlijk terug naar zijn monoloog. Het halfuur waarin hij nader tot zijn jongere ik komt, vliegt voorbij: zijn vertelling betovert. 

Over Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia (1992) is dichter, schrijver en performer. Van 2019 tot 2022 was Gershwin Stadsdichter van Amsterdam. 

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

13154

Het Parool

''Gershwin Bonevacia zet zijn poëzie om in beeldend, liefdevol theater''

NRC

''Bonevacia’s verhalen gaan soms vloeiend over in muziek en spoken word, en leiden dan even natuurlijk terug naar zijn monoloog.''

Theaterkrant (keuze van de criticus)

''Zijn tekst over het verschil maken ontroert, slokt je op en voert je terug naar je eigen jonge zelf.''

Tekst en spel Gershwin Bonevacia
Regie Timothy de Gilde
Muziek Gershwin Bonevacia en Elisha Amonoo-Neizer
Lichtontwerp Jasper Nijholt
Scenograaf Atelier Clement
Impresariaat George Visser Productions
Techniek Theatervogels
Producent Productiehuis Mozaïek
Campagnebeeld Selwyn de Wind