3251

Film

Gunda

Viktor Kosakovskiy

4075

Film

Gunda

Viktor Kosakovskiy

4076

Film

Gunda

Viktor Kosakovskiy

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt.

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd. Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als zijn beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaire regisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn. In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”.

Haar volgen we terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen. Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

 

Volkskrant

"Gunda is een woordloze uitnodiging tot empathie, langs de weg van de verbeelding.”

NRC

"We zien moederschap vanuit varkensperspectief, maar leren dat we geen idee hebben hoe een zeug de wereld ervaart.”

Filmkrant

"Het portret van de Noorse zeug Gunda en haar biggen, gemaakt door vermaard documentairemaker Viktor Kossakovsky, is een instant klassieker. Een mijlpaal in de emancipatie van het door tot volwaardig filmpersonage.”

Regie Viktor Kosakovskiy
Land Noorwegen,VS
Jaar 2020
Duur 93 minuten
Taal Engels gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Nomadland
wo 04-08

Nomadland

Quo Vadis, Aida?
wo 04-08

Quo Vadis, Aida?