7087

Muziektheater

Hans Dagelet & Jan van Eerd

Stervend Europa

Koop tickets

Een theatraal concertante bewerking van het boek Stervend Europa van Ivan Goll, uit 1927.

Samen met Jan van Eerd, componist en muzikant bij o.a. Ellen ten Damme, Spinvis en Wende Snijders, brengt Hans Dagelet dit werk als een live uitgevoerd hoorspel, met veel geluiden en muziek. Als hallucinatie, als evokerend luisterbouwwerk dat zowel met de ogen open als met de ogen dicht gezien en beluisterd kan worden.

Stervend Europa roept een beeld op van het continent dat ten prooi valt aan een alles verterende bacterie die al het leven vernietigt, inclusief gebouwen. Reizend door een nachtmerrieachtige wereld wordt men deelgenoot van de lotgevallen van een desperaat persoon in het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw. Die persoon leest in de krant over een moord en herkent zichzelf in het profiel van de moordenaar; hij slaat op de vlucht en begint een dwaaltocht door Parijs.

Het is een voorstelling vol wrange satire, tedere natuurverheerlijking en thrillerachtige anekdotes. Overal en door alles heen hoor je de schrille jammerklacht van de te bewust geworden ziel die geloof en liefde verloren heeft, die volstrekt alleen staat, ontredderd in de onvruchtbare asfaltwoestijn van de razende wereldstad. Als ware Geraushmachers brengen Dagelet en Van Eerd deze betoverende roman naar het nu, om het hedendaagse Europa een spiegel voor te houden.

Er staat na afloop een drankje voor je klaar.

Verteller, tekstbewerker, geluiden en trompet Hans Dagelet
Muziek, samples, compositie en muzikale thema’s Jan van Eerd
Tekst Ivan Goll
Vertaling Evert Straat