6341

Met Q&A

Hoek

i.s.m. De Perifeer

Koop tickets

Geluidskunstenaar Roel Meelkop en videokunstenaar Marco Douma maakten samen 'Hoek'. Dit werk wordt nu in MIMIK voor het allereerst op grote doek vertoond. Roel Meelkop en Marco Douma zijn aanwezig bij deze voorstelling en vertellen achteraf meer over dit project. Van 'Hoek' is door platenlabel Esc.rec. en uitgeverij Hellend Vlak ook een uitgave gemaakt, bestaande uit een cd, een boekje met stills en een download van de film zelf. Ook deze handgemaakte uitgave wordt gepresenteerd en is in de filmzaal verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. Platenlabel Esc.rec. en uitgeverij Hellend Vlak zijn beide gevestigd in Deventer. 

Hoek van Holland, of zoals de meeste mensen het noemen, 'Hoek' werd oorspronkelijk aan het eind van de 19e eeuw gebouwd als verdedigingswerk voor de haven van Rotterdam. In de Tweede Wereldoorlog werd het onderdeel van de verdedigingslinie van de nazi's, de Atlantikwall. Ze bouwden enorme ondergrondse bunkers in de duinen, waarvan er vele nog intact zijn. Aan de andere kant van de Maas is de industrie van de Europoort te zien, vooral veel kranen die de containers laden en lossen van de enorme schepen die ze hierheen brengen. Maar Hoek is ook een badplaats met brede stranden en beachclubs, die garant staan voor een breed aanbod aan vertier. En last but not least heeft Hoek prachtige duinen met flora en fauna die nergens anders te vinden zijn.

In 2012 werd Roel Meelkop gevraagd om deel te nemen aan een tentoonstelling in Hoek van Holland. Hij benaderde videokunstenaar Marco Douma en dit resulteerde in 2012 in een sound/video performance in een van de beachclubs. In deze live installatie genaamd ‘Atlantic Wall’ richtten ze zich op de omgeving van Hoek. In 2014 werden ze gevraagd om deel te nemen aan een nieuwe tentoonstelling in Hoek. Dat jaar besloten ze de bunkers in te gaan, met als resultaat de geluids/video-installatie ‘Kiel’ in een van de bunkers die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. In de jaren daarna fantaseerden Roel en Marco over het idee om het materiaal van beide werken te combineren in een derde editie, wat resulteerde in een geluid/videostuk in 2020.

Dit stuk wordt vanavond in MIMIK voor het allereerst op bioscoopdoek vertoond. Roel Meelkop en Marco Douma zijn aanwezig bij deze voorstelling. Van het geluid/videostuk is ook een uitgave genaakt: een cd en boekje bevatten het geluidsstuk en stills uit het videowerk. Het boekje is ontworpen door Jeroen Diepenmaat en Harco Rutgers en gereproduceerd met een Nashuatec 1505 kopieerapparaat. CD en boekje worden deze avond gepresenteerd en zijn ook verkrijgbaar.

Deze voorstelling wordt georganiseerd i.s.m. De Perifeer.

The Wire

"Over the course of an hour the piece moves through an almost stifling gloom onto the shoreline, where birds sing and the tide rolls in. A ghostly artillery battery booms from the past, while in the present gulls mew, and Hoek finds its insistent coda in the ringing metallic call of a great tit."

Regie Roel Meelkop en Marco Douma
Land Nederland
Jaar 2020
Duur 53 minuten

Bekijk de trailer