3235

Film

Just 6.5

Saeed Roustayi

Laatste kans! Just 6.5 is een explosieve en snijdende Iraanse film die ons rechtstreeks naar het kloppende centrum van een massaal politieonderzoek naar drugsbaron Nasser brengt.

De tweede film van Saeed Roustaee duikt onder in de met drugs doordrenkte onderwereld en schetst met de ‘good-bad cop’ Samad een wrang beeld van Iran met zijn 6,5 miljoen drugsgebruikers. Nasser wordt gepakt en veroordeeld, maar gaandeweg realiseert Samad zich dat Nasser op het criminele pad is beland vanwege de slechte en armoedige omstandigheden waar diens familie in verkeerde. Zo heeft alles een keerzijde. De film vormt een ontnuchterende reflectie op het onvermogen van de wet om het tij van drugsverslaving te stoppen door middel van razzia’s, arrestatie’s en executies.


De echte criminelen hier zijn de drugs, en alle pijn die ze toebrengen aan een schijnbaar eindeloos netwerk van mensen. Hoe vecht je tegen een beest dat onverslaanbaar lijkt? Schrijver-regisseur Saeed Roustaee maakte een vermakelijke en tot nadenken stemmende film, met een sfeer die zo gespannen is dat je hem bijna kunt aanraken.

NRC ★★★★

‘Just 6.5’: bijtend commentaar op de ‘war on drugs’

Regie Saeed Roustayi
Cast Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh, Farhad Aslan
Land Iran
Jaar 2019
Duur 131 minuten

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Son-Mother
di 22-06

Son-Mother

Undine
di 22-06

Undine