3495

Toneel

Karina Holla

Oorlogsvrouwen | Reprise

Koop tickets

Vanwege de verlengde lockdown kan deze voorstelling niet doorgaan. We zoeken naar een nieuwe datum. Zodra er meer duidelijkheid is, worden alle bezoekers via e-mail op de hoogte gesteld. 

Een stuk over de verhalen van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten. Vrouwen in onmenselijke omstandigheden. Gebaseerd op 'De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht' van Svetlana Alexijevitsj. Zij heeft 300 vrouwen geïnterviewd over hun ervaringen als soldaat in de tweede wereldoorlog.

Wat zij meemaakten aan het front was zo gruwelijk, dat ze er lange tijd over moesten zwijgen. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze zijn mecaniciens, soldaten van afweerraketten, ze werpen bommen, zijn piloten van gevechtsvliegtuigen, worden gevangen genomen en gefolterd. Toch blijven ze vrouwen. In de vier jaar van de oorlog kunnen ze alles, durven ze alles. Zij slaan een stuk van hun leven over om het vaderland te verdedigen, i.p.v. bruiden werden ze soldaten. In het begin worden ze bespot en uitgelachen, omdat ze vrouw zijn: jij met die dunne armpjes. Ze krijgen medailles, maar na de oorlog mogen ze niet over hun ervaringen praten, alleen de heldenverhalen van de mannen mogen gehoord worden. Vrouwen ervaren de oorlog anders dan mannen.

★ Winnares van de grote toneelprijs Theo d'Or 2018 ★

Concept en spel Karina Holla
Zang Roman Bresser & Aleksej Ovsiannikov
Tekst Svetlana Alexijevitsj
Regie Mette Bouhuijs
Choreografie Dries van der Post
Kostuums Fer Smidt
Muziek Rikard Borggård
Scenografie advies Theun Mosk
Licht Grischa Runge
Decor John Lippens
Theatermaker, Kester Freriks

"Karina Holla glorieert als krachtige oorlogsvrouw"

de Volkskrant

★★★★ "Rustig vertelt theatermaker Karina Holla de gruwelijke korte verhalen die hoop en weerbaarheid ademen"

Bekijk hier de trailer

Ook interessant voor jou

Bambie
do 13-05

Bambie

Jack Wouterse
wo 12-05

Jack Wouterse