4899

Toneel

Karina Holla

Darger

Koop tickets
  • vr 15-10
    20:30
    Theaterzaal
    € 21,00

De nieuwe voorstelling van Karina Holla gaat over het bizarre leven van Henry Darger, de alchemist die zijn verschrikkelijke ervaringen heeft omgezet in het goud van zijn fantastische tekeningen en verhalen.

De Amerikaan Henry Darger (1892-1973) was een kluizenaar die in totale sociale isolatie een even betoverende als wrede fantasiewereld van idyllische verschrikkingen schiep. Pas na zijn dood maakte hij naam als outsider artist. De beeldende voorstelling is een afdaling in de hel van Henry Darger en zoekt de magie van zijn tragiek op.

Henry woonde in een huurkamer waar geen mens op bezoek kwam, stampvol afval dat hij opraapte van de straat. Hij had zich afgesloten van de mensen, sprak met God en de demonen uit zijn jeugd. Pas in de laatste dagen van Henry’s leven ontdekte zijn huisbaas onder de rommel de 15.000 bladzijden aan verhalen en tekeningen die hij uit zichzelf maakte en die inmiddels miljoenen opbrengen. DARGER — In de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid laat zien hoe kunst een mentale overlevingsstrategie kan zijn.

Holla: “Ik zag in een museum in New York voor het eerst een afbeelding van Henry Darger die ik meteen fascinerend vond. Liefelijke, delicate, naakte kleine meisjes met vlindervleugels, hoorns van een ram, en een mannelijk geslachtje. Zijn levensverhaal vond ik zo intrigerend, dat ik besloot er een stuk over te maken. Ik wil zijn wereld voor de toeschouwer openen en de schoonheid van zijn beelden laten zien, een wereld waarvan je je op het eerste gezicht liever zou afkeren. Ik wil hiermee compassie en empathie opwekken voor de afwijkende mens. De onaangepaste mens die niet door het systeem is strakgetrokken, de mens die in isolement leeft”.

DARGER — In de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid is een collage-voorstelling met beeld, beweging, stem en tekst, in een surrealistische sfeer. Compagnie Karina Holla wil Henry Dargers tekeningen op het toneel tot leven brengen, zijn visionaire wereld, maar ook de duistere kanten van zijn leven, zijn zelfhaat, agressie en zelfvernedering laten zien.

 

Bij deze voorstelling zit een pauzedrankje inbegrepen.

Concept & spel Karina Holla
Dramaturgie Jeroen Kriek
Scenografie Theun Mosk
Kostuums Fer Smidt
Muziek Rikard Borggård
Affiche Paulina Matusiak & Eddy Wenting
Theaterkrant

★★★★ "In haar grandioze spel komen kwetsbaarheid en onverzettelijkheid schitterend samen."

de Volkskrant

★★★★ "Rustig vertelt theatermaker Karina Holla de gruwelijke korte verhalen die hoop en weerbaarheid ademen"

de theater critici

"Oorlogsvrouwen in top drie beste theaterervaringen"

Ook interessant voor jou

Rudolphi Producties
za 23-10

Rudolphi Producties

Theater Bellevue | Nina Polak
vr 01-10

Theater Bellevue | Nina Polak