7494

Muziek

La Rosa Ensemble

A Mediterranean Journey

Koop tickets

Sefardische werken in een moderne uitvoering.  Een schitterend concert dat stevig geworteld is in Middeleeuwse tradities en toch heerlijk fris en modern aanvoelt.  

Göksel Yilmaz speelt op zijn gitaar een heldere, krachtige en klassieke interpretatie van de stukken zoals zij oorspronkelijk geschreven en bedoeld zijn. Benoît Rey zorgt met zijn accordeon voor een breder en voller geluid en voor de moderne inslag van het concert. De zang van Anass Habib laat niet alleen de Joodse, maar ook de vroeg-Christelijke en Arabische zangtechnieken horen, die met de Sefardische muziek zijn verweven. Anass zingt liederen in het Ladino en in het Aramees. 

Eén van de bekendste Sefardische liederen is "La roza enflorece"  (De roos bloeit). Er worden in totaal twaalf traditionele Sefardische werken gespeeld, aangevuld met drie klassieke Arabische stukken zodat het contrast tussen die verschillende culturen hoorbaar wordt. 

CULTUUR
De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en zelfs delen van Noord-West Europa (denk aan de Portugese Joden in Amsterdam). In de Sefardische muziek (met als voertaal het Ladino) is de invloed te horen  van vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied. 
 

TAALBAAK
Dit programma is onderdeel van TAALBAAK. Onder de naam TAALBAAK organiseren De Perifeer en Wereldlokaal een terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen. 
Zo kun je onder andere ook naar:
LEZING SEFARISCHE LIEDEREN
Daniel van Mourik geeft op donderdag 2 januari in het Etty Hillesum Centrum een en introductie op de liederen en de cultuur van de Spaans/Portugese Joden. De liederen gaan meer leven als je weet hoe ze zijn ontstaan, eeuwen hebben getrotseerd. Tijdens deze lezing zal ze ook fragmenten van liederen laten horen. Lees hier meer.
WORKSHOP DOOR ANASS HABIB
Op zaterdag 4 februari kun je een workshop Sefardische liederen door Anass Habib volgen in het Etty Hillesum Centrum. Voor beginnende en gevorderde zangers. 
[uitverkocht!]
Meer informatie over TAALBAAK en het complete programma via taalbaak.perifeer.org
 

SPELERS
Anass Habib is een internationaal bekende zanger van vroeg-Christelijke gezangen, Andalusische en Sefardische liederen uit de Middeleeuwen, traditioneel Arabische liederen en klassieke Arabische muziek. Hij heeft, ondanks zijn Marokkaanse roots, een sterke band met het Oosten van het Middellandse Zeegebied. Anass heeft gestudeerd aan conservatoria in Marokko, Syrië en Libanon. 

Göksel Yilmaz is een gitarist en zanger van Turks-Arabische afkomst. Hij groeide op in Nederland èn Turkije, in nauwe verbinding met de Nederlandse, Turkse en Arabische taal, cultuur en muziek. Sinds 1997 specialiseerde hij zich in het klassieke gitaarspel aan het Conservatorium in Enschede. Hij is vooral bekend geworden van het "Göksel Yilmaz Ensemble", met optredens is o.a. Music Meeting, Dunya festival, Rasa en het Concertgebouw. 

Benoît Rey is accordeonist en gecertificeerd muziekdocent in Frankrijk en Zwitserland. Hij is afgestudeerd aan de conservatoria van Villeurbanne en Grenoble. Benoît staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, lyrische, zigeuner- en rockmuziek. Hij heeft meegewerkt aan Poolse, Franse, Belgische en Zwitserse albums.  

 

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door WereldLokaal.