3667

Toneel

Laura van Dolron

Wat we normaal niet horen

Koop tickets

Vanwege de verlengde lockdown kan deze voorstelling niet door gaan. We zoeken naar een nieuwe datum. Bezoekers worden zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. Stand-up philosopher Laura van Dolron brengt ode aan mensen die je normaal niet hoort.

“Ik heb een jongen ontmoet die geen huis of paspoort had, en toch blaakte van het zelfvertrouwen. ‘Het is het enige wat ik heb,’ zei hij.

Theatermaker en stand-up philosopher Laura van Dolron ging op zoek naar mensen die zich niet hebben laten verslaan door tegenslag. Ze vroeg Het Zuidelijk Toneel haar een jaar lang op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Mensen met een indrukwekkend levensverhaal, die zelden aan talkshowtafels terecht zullen komen. "De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen. De zogenaamd zwakkeren van de samenleving, zijn natuurlijk de sterken, zo ontdekte ik.” De reis gaat verder en in een maand maakte van Dolron een reisverslag waarin ze deelt wat ze zag, ontdekte en leerde.

Van Dolron bezocht onder meer mensen in een tbs-kliniek, een hospice, de AA en een dagopvang voor dakloze illegalen. Plekken met veel TL licht, grijze tafels met stalen poten en koffie uit plastic bekertjes. “Ik heb hier veel mensen ontmoet die hebben moeten roeien met de riemen die ze hebben, hebben moeten leren lachen met tegenwind. Zij zijn de inspiratie voor deze viering, waaruit blijkt dat de zogenaamd zwakken juist de sterken van de samenleving zijn. Denk aan een jongen zonder huis en paspoort, een topcrimineel die hulpverlener werd, een man die moederziel alleen ter wereld kwam, alcoholist werd en uitgroeide tot de godfather van een AA-groep en een meisje dat niet mag eten van zichzelf maar wel de energie heeft anderen te troosten.

‘Wat we normaal niet horen’ is een inspirerende monoloog met ruimte voor het hier en nu, doorspekt met momenten waarop Van Dolron met de mensen die ze ontmoette op reis reflecteert. Laura praat niet alleen óver de mensen die zij ontmoette maar ook mét. Van Dolron deelt het podium telkens in afwisselende samenstellingen, met onder andere Toon Walravens, Marcio, en Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar net als in de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ muzikaal bij en componeert live muziek.

Concept, regie Laura van Dolron
Artistiek advies Piet Menu en Steve Aernouts
Dramaturgie Céline Buren
Met wisselende cast met o.a. Marcio De Silva, Emilio Guzman, Oscar van Woensel, Laura Bruin, Steve Aernouts en Marcel Osterop
Muziek Frank van Kasteren
NRC

★★★★ "Krachtig"

De Volkskrant

★★★★ "Hartverwarmend"

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Dood Paard
za 22-05

Dood Paard

Laura van Dolron
vr 05-02

Laura van Dolron

Wart Kamps, Stephanie Louwrier en Esther Habbema
za 13-02

Wart Kamps, Stephanie Louwrier en Esther Habbema