11937

Dans

Nastaran Razawi Khorasani | Theater Rotterdam

This is not a dance

Koop tickets

Hoe dans je als je niet mag dansen?  Nastaran Razawi Khorasani maakt een dansperformance over censuur.

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? 

Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen. Ter voorbereiding sprak Nastaran met choreografen en dansers die wonen in Iran. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij.

This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

TAAL/LANGUAGE
In de voorstelling wordt Farsi gesproken. Er is Nederlandse en Engelse boventiteling.

Nastaran is genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs.
“Nastaran Razawi Khorasani toont zich één van de snelst ontwikkelende podiumkunstenaars in Nederland. Haar grootste kracht is haar veelzijdigheid. De jeugdige en energieke bravoure bij performance collectief KOBE maakte plaats voor een ingehouden intiem en kwetsbare solo, maar ook in groot ensemblewerk acteert Nastaran beheerst en sterk. Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand.”

Let op! Tijdens de performance wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten.

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

Concept, regie en spel Nastaran Razawi Khorasani
Scenografie en video Peter van Til
Muziek Joost Maaskant
Percussie Farid Sheek
Licht Minna Tiikkainen
Dramaturgie Aukje Verhoog
Kostuum Rebekka Wörmann
Coach Suzan Boogaerdt
Techniek Peter Leeuwenburgh, Hein van Leeuwen, Jimmy Niesen
Productie Marleen Reijnen
Marketing Dieke van der Spek en Odair Nascimento
Campagnebeeld Sanja Marušić
Theaterkrant

“This is not a dance dwingt je om stil te staan bij de funderingen van dans, in definitie en effect. Nastaran Razawi Khorasani levert een krachtige, aangrijpende voorstelling af die nog lang blijft nazinderen.”

NRC ★★★★

“This is not a dance is zowel een opmerkelijke, paradoxale ode aan het dansende lichaam als een krachtig opgestoken ironische middelvinger naar het regime.”

Groene Amsterdammer

''This Is Not a Dance, een dansperformance over het dansverbod in Iran. Dansen is officieel verboden en veel choreografen en dansers zijn gevlucht. Khorasani spreekt met hen en met hen die wel bleven over hoe ze hun kunstvorm levend kunnen houden. De voorstelling wil een eerbetoon zijn aan het lichaam dat wil bewegen.''