13997

Film

Neutrino - de dichter onder de elementaire deeltjes

Nagesprek met Prof. Patrick Decowski en de filmmakers

Koop tickets

Gefascineerd door een excentriek elementair deeltje gaan de filmmakers op onderzoeksreis naar de Super-Kamiokande Neutrino Detector, een prestigieus natuurkundig experiment op meer dan duizend meter diepte in een berg in Japan.

Na de film is er een nagesprek met Patrick Decowski, professor of physics aan de Universiteit van Amsterdam, en de filmmakers.

Neutrino is een poëtisch-filosofische documentaire die de verwevenheid toont van een elementaire deeltje, ‘ontelbare goden’, kastanjes plukken, pixels op een computerscherm en de kunst van het tofu maken. In ontmoetingen met kleurrijke wetenschappers en dorpsbewoners toont de film hoe het neutrino een brug weet te slaan tussen internationaal wetenschappelijk onderzoek en het dagelijkse leven in een bergdorp, tussen de onzichtbare kwantumwereld en de tastbare werkelijkheid, en tussen de wil om te weten en de magie van het niet-weten. In het dorp op die berg wonen en werken internationale wetenschappers samen met de lokale bevolking. Zo komen twee werelden bijeen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. 

De leefwereld van de oude inwoners van een voormalig mijnwerkersdorp, en de onderzoekswereld van internationale natuurkundigen die binnenin diezelfde berg wetenschappelijk onderzoek verrichten. Terwijl de ene groep vooral oog heeft voor de zichtbare natuur waarmee zij samenleven — de bergen, bomen, dieren, het water en de wind — kijkt de andere groep alleen naar de ‘onzichtbare natuur’ van het neutrino; vanwege de vraag of het zogenoemde spookdeeltje het ontstaan van het heelal kan verklaren. Wat begint als een persoonlijke ontdekkingsreis naar natuurkundige kennis verandert in een universele, existentiële zoektocht. 

Hannie van den Bergh en Jan van den Berg debuteerden in 2008 als filmmakers met de bekroonde documentaire Higgs - naar het hart van de verbeelding, over de zoektocht naar het legendarische higgsdeeltje. De kunstwerken die zij individueel en gezamenlijk creëren, laten zich karakteriseren als avontuurlijke dialogen tussen kunst en wetenschap, met speciale aandacht voor de maatschappelijke relevantie daarvan. Deze voorstelling is georganiseerd in samenwerking met Science Café Deventer: www.sciencecafedeventer.nl

Regie Hannie van den Bergh & Jan van den Berg
Land Nederland
Jaar 2023
Duur 77 minuten
Taal Engels, Japans en Nederlands gesproken gesproken
Kijkwijzer

Agenda

  • di 05-03
    Premièredatum, speeltijden volgen
  • di 05-03
    20:00
    Filmzaal 4
    € 12,00

Bekijk de trailer

Ook interessant voor jou

Human Forever
di 27-02

Human Forever