2625

Toneel

Nhung Dam

3 Miljoen voetstappen naar Sicilië

Koos en Nhung hebben de afgelopen maanden elke dag gelopen. Met het aantal afgelegde kilometers zouden ze op Sicilië aangekomen zijn, zonder ook maar ooit Amsterdam te hebben verlaten. Zoals Confucius zegt: “De weg zelf is je bestemming.” In deze wandelreis liepen ze naar Keulen, langs Liechtenstein, staken ze de Italiaanse grens over richting Como.

“Onderweg worden we soms andere mensen. We moeten ons opnieuw voorstellen aan onszelf. Alles kan, alles mag, op deze reis. We komen overal en ondertussen wordt de rugzak leger of zwaarder.” De wil is er, de liefde is er.

Want je kunt voor alles bang zijn. Bang om afgewezen te worden. Bang om alleen te sterven. Bang er niet bij te horen. Bang je huis te verliezen. Bang om opnieuw te beginnen. Maar dat gaan we niet doen. Wees niet bang. Niet meer in de schaduw staan of je verstoppen. Op zoek naar het geluk. Een voorstelling om je in onder te dompelen.

Op Oerol hebben ze samen een aantal prachtige en hoopgevende voorstellingen gemaakt. Over het leven. De onmacht. En de schoonheid. Een ode aan de fantasie. Daar gaan ze graag mee door.

Nhung: “Vandaag in Como, Italië, aangekomen. Vrijheid vind ik in mijn hoofd. Sinds 18 maart loop ik elke dag, 7 dagen per week, weer of geen weer, zo'n 20 km per dag rondom Amsterdam. Geen dag uitgezonderd. Na 49 dagen, met inmiddels 980 kilometer op de teller, ben ik door Keulen gegaan, heb ik Zwitserland doorgestoken, Liechtenstein gezien en stak ik vandaag de Italiaanse grens over naar Como.”

Koos Terpstra (Texel, 1955) is een Nederlands schrijver en regisseur. Hij werkte bij verschillende toneelgezelschappen en was jarenlang artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zijn stukken werden vertaald in het Duits, Engels, Frans en Zweeds. In februari kwam zijn roman Het Eiland uit bij Ambo Anthos.

Nhung Dam (1984) is actrice, theatermaakster en schrijfster. Na haar studie aan de Amsterdamse toneelschool & kleinkunstacademie, speelde ze bij diverse toneelgezelschappen en is ze regelmatig te zien in televisieseries zoals Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Dertigers. Ze schreef diverse toneelstukken, die vertaald zijn naar het Duits en Engels. Haar debuutroman Duizend vaders verscheen bij De Bezige Bij.

Regie Koos Terpstra
Theaterkrant | Keuze van de criticus

"In mooi klein spel weet Dam liefde, schaamte en woede in hetzelfde moment te leggen... Er ligt een dun laagje zelfkritiek op het personage, een schild waar Dam op de mooiste momenten ineens doorheen breekt. Dat levert breekbare, goudeerlijke taferelen op die tegelijkertijd intens grappig en onnoemlijk pijnlijk zijn."

Volkskrant

★★★★ "een hoopgevende, soms grappige, soms ijdele voorstelling, waarin de coronacrisis een metafoor wordt voor een groot liefdesverdriet."

Telegraaf

★★★★ "De tekst is sterk opgebouwd en geweldig mooi geschreven door de actrice zelf, samen met schrijver en regisseur Koos Terpstra met wie ze al jaren samenwerkt. De vervreemdende elementen tillen het verhaal boven de werkelijkheid uit. Nhung Dam heeft een warme, beeldende vertelstijl."