10423

Film

Nummer achttien

Guido van der Werve

Koop tickets
10424

Film

Nummer achttien

Guido van der Werve

Koop tickets
10425

Film

Nummer achttien

Guido van der Werve

Koop tickets
10426

Film

Nummer achttien

Guido van der Werve

Koop tickets
Het onwaarschijnlijke verhaal van een kunstenaar wiens leven wordt gered door zijn eigen minderwaardigheidscomplex.

Het waargebeurde verhaal van Guido van der Werve: een video en performance-kunstenaar die wereldwijd succes heeft met videokunstwerken waarin hij de confrontatie met het leven opzoekt. Daarnaast is hij klassiek pianist, componeert hij muziek, schaakt hij op hoog niveau, en rent hij ultramarathons. 

Het is een bijzonder leven, dat genadeloos tot stilstand komt wanneer Van der Werve in 2016 bijna zijn leven verliest bij een zwaar verkeersongeval. Hij loopt traumatisch hersenletsel op, ligt een maand in coma; de artsen zien het somber in. Maar dankzij de buitengewone conditie van zijn lichaam en geest weet hij op wonderbaarlijke wijze te herstellen. 

In Nummer achttien, door de kunstenaar ‘autofictie’ genoemd, rekent hij definitief af met het frustrerende revalidatieproces. Een proces dat opvallend veel parallellen met zijn ingewikkelde jeugd vertoont. Omdat mensen de jonge Guido altijd vertelden dat hij een abnormaal kind was, ging hij, naar eigen zeggen, enorm overcompenseren. Eén ding is zeker: als hij wat meer was geweest zoals alle andere mensen, had hij het niet kunnen navertellen. Nummer achttien is niet alleen een poëtisch zelfonderzoek, maar ook een ode aan alle buitenbeentjes.

NRC ★★★★

“de beste Nederlandse film op het International Film Festival Rotterdam dit jaar”

De Volkskrant ★★★★

“Nummer achttien is wederom een hoogst originele lofzang op de zonderlinge buitenstaander.”

De Filmkrant

“Een poëtische compositie die net zo onverwacht is als het leven kan zijn.”

Regie Guido van der Werve
Cast Johanna Ketola, Guido van der Werve, Guido Pollemans, Suze van Oort, Marguerite de Braauw, Mats Bakker, Evan Zeldenrust, Wies van der Werve
Land Nederland
Jaar 2022
Duur 94 minuten
Taal Nederlands gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer