6114

Toneel

Pelgrim Maakt & Ernst Daniel Smid

Smelt

Koop tickets
6115

Toneel

Pelgrim Maakt & Ernst Daniel Smid

Smelt

Koop tickets

Drie jaar geleden werd Ernst Daniël Smid gediagnosticeerd met een levensbedreigende vorm van de ziekte van Parkinson. Dit aangrijpende verhaal diende als inspiratie voor de voorstelling Smelt. In het najaar van 2020 speelde deze voorstelling Smelt volop in de theaters, totdat de corona-maatregelen roet in het eten gooide en daarmee een abrupt einde maakte aan de tour. Deze voorstelling zelf speelt niet meer, maar voor een aantal kleinere theaters maken de makers graag een uitzondering. Het verhaal is nu vormgegeven in een theatrale vertelvoorstelling en door de intiemere setting wordt de verbinding tussen publiek en acteurs nog intenser. Een zeer bijzondere, oprechte en ontroerende herneming van de oorspronkelijke voorstelling.

In Smelt worstelen twee acteurs met hun leven, hun identiteit en hun carrière. De een (Roán ten Cate, 24 jaar) is net afgestudeerd van de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. De ander (Ernst Daniël Smid, 67 jaar) had die wereld ooit aan zijn voeten liggen, maar met het verstrijken van jaren is zijn glansrijke carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan steeds meer in verval geraakt – evenals zijn eigen lichaam, nadat bij hem een aantal jaar geleden de ziekte van Parkinson werd geconstateerd. Samen bevinden zij zich in twee tegengestelde levensfases: de een aan de voet van de Olympus, vol hoop en goede moed, de ander aan de andere kant van de berg, na er na een glorieuze beklimming keihard te zijn afgedonderd. 

Smelt onderzoekt de vraag naar identiteit als het verhaal dat we van onszelf en de ander maken en welke rol succes en ambitie daarin spelen. Want ben je wie je bent, wie je wilt zijn of hoe anderen jou zien? En wat is succes eigenlijk, behalve een tussenstation tussen de as die we waren en de as waartoe we wederkeren? Door middel van lijven en stemmen, van humor en kwetsbaarheid, poëzie en filosofie worden deze vragen onderzocht. Hiermee is Smelt een theatrale documentaire dialoog met de hoogmoedige ambitie om het leven in al haar aspecten recht aan te doen met daarbij in het bijzonder aandacht voor dat verhaal over het leven dat we liever niet vertellen en horen: dat alles wat ooit was, ooit weer vergaat. Dus vanwaar al die moeite?

Crowdfunding
Nu de meeste voorstellingen rondom Smelt vanwege de Coronamaatregelen noodgedwongen zijn gestopt, gaan ze een filmversie maken.  Om dit te realiseren hebben ze een crowdfunding actie opgezet. Lees meer over deze actie of hoe je kan doneren via: Ernst Daniel Smid / Roan ten Cate - SMELT (kentaa.nl)

Concept en regie Rowdy Pelgrim
Teksten Roel Meijvis
Spel Ernst Daniël Smid, Roán ten Cate
Scenografie Tim Vermeulen
Choreografie Andrew Greenwood
Compositie Erwin Steijlen
Auditieve vormgeving  Tim van Esch
Film Barry Schmitz
Kostumering Martine van de Ven
Productieleiding Pien Rutten
Regie assistentie Myrthe van Velden
Publiciteit Rajko Disseldorp