16308

Special

Programma 'Wie zijn wij?'

Slavernijverleden in Deventer

Koop tickets
16307

Special

Programma 'Wie zijn wij?'

Slavernijverleden in Deventer

Koop tickets

Aan het einde van het herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023-1 juli 2024) en in de maand dat de afschaffing van het slavernijverleden gevierd wordt (1 juli Keti Koti) organiseert MIMIK in samenwerking met De Balie en Public Cinema en in opdracht van de Rijksoverheid het programma: Wie zijn wij? op 27 juli.

Het programma in MIMIK bestaat uit een verdiepend gesprek over het slavernijverleden in Deventer, gevolgd door de film ‘Moeder Suriname’ (2023), een documentaire die afgelopen IDFA in première ging. 

Overdag is de installatie ‘Wie zijn wij?’ te bezoeken op het Grote Kerkhof (10:00-15:30 uur bij de Streekmarkt). De Balie heeft, in opdracht van de Rijksoverheid en samen met Public Cinema, deze gespreksstarter gemaakt, gebaseerd op het spel ‘Wie is het?’ om het gesprek over het slavernijverleden op gang te brengen in Nederland.

Programma in MIMIK:

16.00 - 16.30 uur | Gesprek met Donna Daflaar en Coen van Galen
16.30 - 16.45 uur | Pauze (in- en uitloop mogelijk) 
16.45 - 18.00 uur | Film Moeder Suriname (2023, 71 min)

Entree: gratis, maar reserveren is fijn. 
Je kunt kiezen om alleen naar het gesprek of naar de film te gaan.

In MIMIK onderzoeken we de sporen van ons slavernijverleden in Deventer met een gesprek. Uit recent onderzoek in Deventer blijkt dat er nog overblijfselen van ons Slavernijverleden zijn te vinden bijvoorbeeld op gevels van huizen, in straatnamen maar ook de Deventer koek heeft een directe link. Wat weten we over ons verleden en waarom moeten we dit weten? Met host Donna Daflaar en Coen van Galen als gast.

Meer informatie over het initiatief: gesprekslavernijverleden.nl

HOST | Donna Daflaar

Donna Daflaar host het verdiepende gesprek. Ze is sociaal ondernemer en werkt als ‘verbindingsofficier, persoonlijk begeleider en danscoach om diversiteit en een inclusieve generatie te bevorderen. Donna woont in Deventer en is oorspronkelijk afkomstig uit Curaçao, met een Surinaamse moeder en Curaçaose vader.

HOST | Donna Daflaar

GAST | Coen van Galen

Coen is Deventenaar en historicus. Hij werkt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waar hij lesgeeft aan studenten en onderzoek doet naar sociale en koloniale geschiedenis.  

GAST | Coen van Galen

FILM | Moeder Suriname

De documentaire Moeder Suriname (2023, 71 minuten) vertelt het levensverhaal van Fani vertelt, de oma van regisseur Tessa Leuwsha die in 1905 op het platteland van Suriname geboren werd en na de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland verhuisde. De film is opgebouwd uit archiefmateriaal uit Suriname van 1905 tot 1975. 

FILM | Moeder Suriname

Bekijk de trailer

16623

Ook interessant voor jou

Sneak Preview
di 15-10

Sneak Preview