6190

Muziek

Raj Mohan & ensemble

MIMIK Mondial

5356

Muziek

Raj Mohan & ensemble

MIMIK Mondial

Goed om te weten, je kan je geld terug krijgen als we deze voorstelling moeten annuleren of verplaatsen door maatregelen.

Als Geet / Ghazal / Bhajan / Popzanger, componist, singer-songwriter en dichter is Raj Mohan sinds de laatste 30 jaar gevestigd als de beste Sarnámi-artiest van Nederland en Suriname. Als zanger en dichter in de taal Sarnámi-Bhojpuri reist hij naar Suriname, Frans Guyana, Zuid-Afrika, Mauritius, India en verschillende Europese landen om op te treden. 

Hindoestaanse blues uit de diaspora. De Amerikaanse blues, ooit ontstaan uit gedwongen migratie, vindt in Raj Mohan een parallel verhaal. Als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders verhuist hij vanuit Suriname naar Nederland (1974). Hij ontpopt zich tot een charismatisch singer-songwriter, die de blues vertolkt. Om het even gezongen in het Hindi, Urdi of Sarnámi. Daarin combineert Mohan klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire.

Het kloppend hart van zijn performance vormt de verborgen geschiedenis van de ‘Kantráki’. Na de officiële afschaffing van de slavernij in 1863 verscheept Nederland tussen 1873 en 1916 zo’n 35.000 Indiase contractarbeiders naar Suriname. Het transportschip Lalla Rookh werd sindsdien het symbool van deze postkoloniale ‘slavernij’ die in 2023 uitgebreid wordt herdacht. Hun 350.000 nazaten, met Raj Mohan als fakkeldrager, zetten vandaag de dag deze muzikale erfenis voort.

Lees ook: ‘Waarom mag er geen muziek bestaan in de taal van Surinaamse Hindoestanen?’ | De Volkskrant

Deze voorstelling vindt plaats in het kader van Wereldlokaal Deventer,een nieuwe serie wereldmuziek. En het is onderdeel van de eerste editie van TAALBAAK, een jaarlijks terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen.

Op zaterdag 5 februari is er in het Etty Hillesum Centrum een lezing van Raj Mohan van over de Hindoestaanse taal en contractarbeid (16.00 tot 17.00 uur).

Er staat na afloop een drankje voor je klaar.

Veilig naar MIMIK
Voor deze voorstelling zijn een geldige QR-code en een ID bewijs verplicht. 
Hierdoor zorgen we samen voor een veilig bezoek aan MIMIK. 

Bekijk en luister Raj Mohan & Ensemble in VPRO Vrije Geluiden