5358

Muziek

Raj Mohan & ensemble

MIMIK Mondial

Koop tickets
5357

Muziek

Raj Mohan & ensemble

MIMIK Mondial

Koop tickets
5356

Muziek

Raj Mohan & ensemble

MIMIK Mondial

Koop tickets
5355

Muziek

Raj Mohan & ensemble

MIMIK Mondial

Koop tickets
  • za 05-02
    20:30
    Theaterzaal
    € 18,50

Als Geet / Ghazal / Bhajan / Popzanger, componist, singer-songwriter en dichter is Raj Mohan sinds de laatste 30 jaar gevestigd als de beste Sarnámi-artiest van Nederland en Suriname. Als zanger en dichter in de taal Sarnámi-Bhojpuri reist hij naar Suriname, Frans Guyana, Zuid-Afrika, Maritius, India en verschillende Europese landen om op te treden.

Hindoestaanse blues uit de diaspora. De Amerikaanse blues, ooit ontstaan uit gedwongen migratie, vindt in Raj Mohan een parallel verhaal. Als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders verhuisde hij vanuit Suriname naar Nederland (1974). Hij ontpopt zich tot een charismatisch singer-songwriter, die de blues vertolkt om het even gezongen in het Hindi, Urdi of Srangani. Daarin combineert Mohan klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire.

Het kloppend hart van zijn performance vormt de verborgen geschiedenis van de ‘Kantráki’. Na de officiële afschaffing van de slavernij (1863) verscheepte Nederland tussen 1873-1916 zo’n 35.000 Indiase contractarbeiders naar Suriname. Het transportschip Lalla Rookh werd sindsdien het symbool van deze postkoloniale ‘slavernij’ die in 2023 uitgebreid wordt herdacht. Hun nazaten (350.000), met Raj Mohan als fakkeldrager, zetten vandaag deze muzikale erfenis voort.

Lees ook: ‘Waarom mag er geen muziek bestaan in de taal van Surinaamse Hindoestanen?’ | De Volkskrant

Bij deze voorstelling zit een pauzedrankje inbegrepen.