3740

Muziek

Roland Dahinden | Gareth Davis | Dario Calderone

Talking with Charlie

Koop tickets
3744

Muziek

Roland Dahinden | Gareth Davis | Dario Calderone

Talking with Charlie

Koop tickets

De Zwitserse trombonist en componist Roland Dahinden (speelde oa. met Miles Davis, Anthony Braxton en John Cage) componeerde ‘Talking with Charlie’ als een ingebeelde reeks gefragmenteerde gesprekken met de legendarische altsaxofonist en componist Charlie ‘Bird’ Parker. Parker is een van de belangrijkste namen in de overgang van de traditionele naar de moderne jazz. Hij wordt, samen met Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Bud Powell, beschouwd als uitvinder van de bebop. ‘Talking with Charlie’ is een dialoog waarin de echo van Parker’s ideeën een nieuwe stem krijgt.

Het stuk is geschreven voor basklarinettist Gareth Davis (speelde oa. met Tom Waits, Elliott Sharp en Fumio Yasuda), contrabassist Dario Calderone (speelt o.a. in de ensembles Klangforum Wien en MAZE) en Roland Dahinden zelf, op trombone. Samen vormen zij een trio met een zeer indrukwekkende staat van dienst in jazz, improvisatie en hedendaagse klassieke muziek.

Als contrast met de hectische dialogen van Dahinden’s werk, starten we  deze avond met een ander stuk, gespeeld door hetzelfde trio. In het stuk ‘Sylva Sylvarum’ van Elliott Sharp, vallen partituur en geprojecteerd beeld samen. De partituur is gemaakt door notatie met beeldbewerkingssoftware te behandelen, zoals een componist het geluid van instrumenten verwerkt: moduleren, filteren, gelaagdheid, omkeren, vervormen, volgorde aanbrengen. In het geval van ‘Sylva Sylvarum’ worden de beelden vermengd met time-lapse-fotografie en satellietvideo’s van verschillende delen van de aarde om een ‚Äč‚Äčanimatiefilm te vormen. De resulterende beelden dienen als partituur voor de muzikanten én als film voor het publiek.

Het concert wordt bijgewoond door de Zwitserse Ambassadeur Heinz Walker-Nederkoorn.

Dit concert wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. MIMIK.