14081

Film

The Iron Claw

LAATSTE WEEK

Koop tickets
14082

Film

The Iron Claw

LAATSTE WEEK

Koop tickets
14083

Film

The Iron Claw

LAATSTE WEEK

Koop tickets
14084

Film

The Iron Claw

LAATSTE WEEK

Koop tickets
The Iron Claw is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de opkomst en de ondergang van de bekende worstelaarsfamilie Von Erich.

Hoe de American dream uitmondt in een nachtmerrie. Vier zonen van de succesvolle professionele worstelaar Fritz Von Erich treden in zijn voetsporen. De twee oudsten, Kevin en Kerry (gespeeld door Zac Efron en Jeremy Allen White) zijn natuurtalenten. Maar David (Harris Dickinson) neemt het allemaal wat minder serieus. En Mike (Stanley Simons)? Voor hem hoeft het al helemaal niet. Maar niemand heeft het lef om tegen hun conservatieve, meedogenloos gedreven vader in te gaan. Het is precies die maniakale ijver – het gevolg, zo wordt gesuggereerd, van een familiedrama – die maakt dat ondanks alle strijd in de ring, de Von Erichs zelf hun grootste tegenstanders zijn. De gelaagdheid en het subtiele cultuurcommentaar van The Iron Claw maken indruk. Filmmaker Sean Durkin (Martha Marcy May Marlene, 2011) weet het zuidwesten van Amerika van eind jaren 70, begin jaren 80 griezelig goed te verbeelden. 

De wereld van het professionele worstelen barst van de ambitie en eerzucht – Donald Trump zou later niet voor niets in deze omgeving steun zoeken voor zijn cult-achtige aanhang. De toegewijde cast maakt van The Iron Claw een echte topfilm. En dat geldt zeker voor Efron, die voor deze film niet alleen een uitzonderlijke fysieke transformatie onderging, maar zijn personage ook bijzonder geloofwaardig speelt.

Filmtotaal ★★★1/2

"Een twee uur durende blik op Americana waarin waarheid weer eens vreemder is dan fictie."

De Volkskrant ★★★★

"Zonder enige ironie brengt het intens droevige drama ‘The Iron Claw’ de Amerikaanse showworstelwereld in beeld."

Trouw ★★★★

"Zijn koninkrijk voor een prijs in ‘The Iron Claw’."

Regie Sean Durkin
Cast Zac Efron, Lily James, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Holt McCallany, Maura Tierney
Land Verenigd Koninkrijk,VS
Jaar 2023
Duur 133 minuten
Taal Engels gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer