7900

Film

The Souvenir: Part II

Koop tickets

Tilda Swinton en dochter Honor Swynton Brine zijn moeder Rosalie en dochter Julie in het vervolg op, maar ook los te bekijken, The Souvenir, waarin Julie haar hart verloor aan een charismatische, manipulatieve man.

Filmmaker Joanna Hogg gebruikte ervaringen uit haar leven voor het semi-autobiografische The Souvenir, over de filmstudente Julie en haar getroebleerde, om niet te zeggen zelfdestructieve, relatie met een oudere man. Moeder Rosalie waarschuwde de dochter, maar die sloeg alle goede raad in de wind. Drie jaar later is het vervolg, met moeder en Swinton opnieuw in de moeder- en dochterrol, voltooid. In deel twee is het Julie die terugkijkt op de relatie die haar ongelukkig maakte. Haar ervaringen zet ze in voor haar afstudeerfilm, waarin de mysteries en verwikkelingen van een verhouding tegen het licht worden gehouden. De twee delen van The Souvenir – ook apart te bekijken – zijn een typische Hogg-productie: een film-over-film, een metabespiegeling over hoe het leven zijn vorm krijgt in film en een portret van de ‘artist a a young woman’. Daarin past ook het (cyclische) gegeven dat Hogg eind jaren zeventig als filmstudent een eindexamenfilm draaide met niemand minder in de hoofdrol dan… Tilda Swinton. Joanna Hogg (Londen,1960) leende eind jaren zeventig een camera van Derek Jarman en begon Super8-filmpjes te maken. Na haar afstuderen maakte ze videoclips en begon ze te schrijven en regisseren voor Britse tv-zenders. Haar eerste speelfilm (Unrelated, 2007) kreeg de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek. Met Archipelago (2010) en Exhibition (2013) zette ze haar stijl door: lang aangehouden shots, gebruik van een goeddeels statische camera en focus op het beklemmende innerlijk leven van de personages.

Deze film is onderdeel van de reeks ‘Previously Unreleased’ van Eye Filmmuseum. Een serie prachtige filmtitels die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar ten onrechte de Nederlandse bioscopen nooit bereikten. Met deze reeks geeft Eye de films alsnog een kans. De gehele reeks van deze met zorg geselecteerde titels is deze zomer ook in MIMIK te zien.

Regie Joanna Hogg
Cast Tilda Swinton, James Spencer Ashworth, Honor Swinton Byrne
Land Groot Brittanniƫ
Jaar 2021
Duur 107 minuten
Taal Engels gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer